Τα Πετρωτά «αποκαλύπτονται» ξανά;

Σε εξέλιξη αρχαιολογική έρευνα στο παραλιακό μέτωπο του πρώην Δήμου Σαπών

Πρώτες ενδείξεις για ύπαρξη ακόμη περισσότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, δείχνει έρευνα αρχαιολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο του πρώην Δήμου Σαπών και του Δήμου Αλεξανδρούπολης. 

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαδικτυακής επιστημονικής συνάντησης «το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη 2019-2020» παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες στην Περαία της Σαμοθράκης», στο οποίο συμμετέχουν: Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών) και το Εργαστήριο Γεωφυσικής-Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του ΙΤΕ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο περιθώριο της διαδικτυακής εκδήλωσης ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σε τέσσερις περιοχές των νομών Ροδόπης και Έβρου (κυρίως), οι οποίες αποτελούν και την περιοχή Περαία Σαμοθράκης, δηλαδή τις περιοχές που βρίσκονται απέναντι στο νησί. Οι περιοχές «απλώνονται» μεταξύ του όρους Ίσμαρος του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και της παραλίας των Δικέλλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η επιφανειακή έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επειδή όμως τους επιστήμονες πρόλαβαν οι αρνητικές εξελίξεις του δεύτερου «κύματος» της πανδημίας, οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν προσεχώς.

Μέχρι στιγμής στις περιοχές που διερευνώνται έχουν εντοπιστεί πυκνότητα οστράκων και κεραμικής, αυξημένη παρουσία κεραμίδων, λίθινα αντικείμενα, επεξεργασμένες πέτρες, μεταξύ των οποίων και τμήμα μυλόπετρας, αλλά και λεπίδες και πυρήνες πυριτόλιθου.

Οι προς διερεύνηση περιοχές

Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της χρήσης της γης διαχρονικά, από την προϊστορία μέχρι σήμερα, μέσω της εξέτασης αστικών, αγροτικών, παράκτιων και ηπειρωτικών θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς πόρους και τις περιβαντολλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ειδικότερα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ανασύνθεση της αρχαίας τοπογραφίας και την προώθηση της έρευνας και αρχαιολογίας της αιγαιακής Θράκης μέσα από τη συστηματική διερεύνηση τεσσάρων θέσεων ανάμεσα στα Πετρωτά Ροδόπης και τα Δίκελλα Έβρου. Οι θέσεις αυτές εκτείνονται τόσο στο παραλιακό μέτωπο όσο και στα υψώματα της Ροδόπης, μία περιοχή η οποία μένει συχνά στη σκιά της αρχαιολογικής έρευνας μεγαλύτερων γειτονικών πόλεων, όπως η Μαρώνεια και η Ζώνη, και είναι γνωστή στη βιβλιογραφία ως Σαμοθρακική Περαία ή Περαία της Σαμοθράκης.

Οι προς εξέταση θέσεις χαρακτηρίζονται από γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες, γεγονός που συνεπάγεται ποικιλομορφία των αποτελεσμάτων που μπορούν να εξαχθούν, τόσο μέσα από παραδοσιακές αρχαιολογικές έρευνες (επιφανειακή έρευνα, περισυλλογή υλικού) όσο και μέσω της εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων γεωπληροφορικής και τηλεπισκόπησης.

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις προς διερεύνηση περιοχές οριοθετούνται προς βορρά από τα Ζωναία Όρη και την Εγνατία Οδό, δυτικά από το όρος Ίσμαρος και το ακρωτήριο Σέρρειον και ανατολικό από τον σημερινό οικισμό και την παραλία των Δικέλλων. Διοικητικά ανήκουν στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου. Η περιοχή διακρίνεται για τη μορφολογική ποικιλία τόσο του φυσικού περιβάλλοντος και του εδάφους όσο και των αρχαιολογικών ενδείξεων. Στη Ροδόπη συγκεκριμένα, οι έρευνες επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή των Πετρωτών, κάτω από βουνό αλλά και ανατολικότερα της παραλίας στον μεσαιωνικό πύργο (Δείτε εδώ φωτογραφίες).

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 27/4/2021}