«Τα δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν την πανίδα της Θράκης»

Πρόκειται για παράνομη πρακτική, που μπορούμε να κάνουμε καταγγελίες

Καμπάνια ενημέρωσης κατά της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων “τρέχει” η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, με στόχο την προστασία της πανίδας του τόπου από τα συχνά περιστατικά δηλητηριάσεων, που έχουν οδηγήσει σε δεκάδες θανατώσεις ζώων.

«Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ευρύτερα γνωστών ως φόλες, παρότι στην Ελλάδα απαγορεύεται από το 1993, συνεχίζει να είναι ακόμη κοινή πρακτική που δεν απειλεί μόνο σπάνια είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αλλά πλήττει εξίσου σοβαρά τα ζώα εργασίας, συντροφιάς και τα αδέσποτα. Η διασπορά των δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν περιορίζεται μόνο σε αστικά κέντρα, αλλά και στην ύπαιθρο και τις φυσικές περιοχές της χώρας βλάπτοντας την σπάνια πανίδα, την αγροτική οικονομία και τη δημόσια υγεία. Η παράνομη αυτή πρακτική χρησιμοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ιδίως για την καταπολέμηση ή τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων. Έχουν καταγραφεί διάφοροι τύποι δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τα συνηθέστερα να είναι κομμάτι κρέατος ή ολόκληρο κουφάρι ζώου με δηλητήριο (συνήθως φυτοφάρμακα, εγκεκριμένα ή μη), ανάλογα με τα ζώα-στόχους και δολώματα παραφίνης με πολύ τοξικό και επικίνδυνο ακόμα και για άνθρωπο κυανιούχο κάλιο» αναφέρει η Εταιρεία.

Πολλά από τα περιστατικά δηλητηρίασης που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα είτε δεν καταγγέλλονται είτε παραμένουν άγνωστα γεγονός που δυσκολεύει τη συνολική εκτίμηση και ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε περίπτωση που αντιληφθείς, ή ενημερωθείς για παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, μπορείς άμεσα να απευθυνθείς είτε στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία,  είτε στην Αστυνομία, είτε τις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων. Επίσης, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης βρίσκεται πάντα στη διάθεση των πολιτών (τηλ επικοινωνίας: 2554032210).

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση τοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Θράκης εστιάζοντας κυρίως στην ορεινή και ημι-ορεινή περιοχή των περιφερειακών ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης. Βασικός σκοπός της είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Θράκης με έμφαση στα αρπακτικά πουλιά ως δείκτες καλής κατάστασης της βιοποικιλότητας, προάγοντας δράσεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 με έδρα τον οικισμό της Δαδιάς του Δήμου Σουφλίου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 22/7/2022}