Τα άγρια άλογα της Αστραίας

Για να δείτε τα άγρια άλογα της Αστραίας θα πάτε στον Ίασμο. Ανάλογα με την εποχή θα τα δείτε στις πλαγιές του βουνού ή ακόμη και δίπλα στον δρόμο. Βρίσκονται εδώ από παλιά. Από την μια μεριά βρίσκονται τα Θρακικά Μετέωρα, από την άλλη η κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου κοντά στον Ίασμο. Κάπου εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα άγρια άλογα της Αστραίας.

Σύμφωνα με τους ντόπιους της περιοχής, πιστεύεται πως αποτελούν μια ειδική ράτσα αλόγων. Η παρουσία και επιβίωσή τους προστατεύεται από διάφορες συμβάσεις. Η μοναδικότητά τους είναι στα πολύ δυνατά πόδια τους, και στο ύψος τους, που είναι λίγο μικρότερο από τα συνηθισμένα άλογα. Η ύπαρξη τους συνδέεται με προϊστορικούς μύθους. Με τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη που η εξημέρωση τους αποτέλεσε έναν από τους άθλους του Ηρακλή (βλ άλογα Διομήδη).

Σήμερα στην περιοχή ζουν περίπου 50 άγρια άλογα με αρχηγό του κοπαδιού έναν ασπρόμαυρο αρσενικό.  Λένε ότι στη δεκαετία του ’50 ζούσαν στην περιοχή δυο αδέλφια που είχαν άλογα για τις καθημερινές αγροτικές τους ασχολίες. Για προσωπικές διαφορές ο ένας αδελφός σκότωσε τον άλλο με τον δράστη να καταλήγει στη φυλακή. Τα άλογά μην έχοντας κάποιον να τα φροντίσει αφέθηκαν ελεύθερα και πολλοί πιστεύουν ότι είναι οι απόγονοι αυτών των αλόγων.

Σήμερα τα βουνά της Αστραίας τα θυμίζει η ονομασία του κέντρου διασκέδασης που βρίσκεται στην έξοδο του Ίασμου προς Πολύανθο, που συνήθως λειτουργεί για γάμους και εκδηλώσεις το καλοκαίρι

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Δημήτρη Γκαγκαλίδη, 11/1/2018}