Συμβούλιο της Ευρώπης: «Κακομεταχείριση & άθλιες συνθήκες στον Έβρο»

Ακατάλληλες συνθήκες κράτησης και κακομεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών στην Ελλάδα διαπιστώνει σε έκθεσή της η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα πορίσματα της έκθεσης βασίζονται στην επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, οπότε, όπως αναφέρεται, τέθηκαν υπόψιν της «αξιόπιστοι ισχυρισμοί για σωματική κακομεταχείριση από την Αστυνομία», κυρίως στους χώρους κράτησης της περιοχής του Έβρου (στο προαναχωρησιακό κέντρο και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο και στο αστυνομικό τμήμα στο Τυχερό), όπως και στο προαναχωρησιακό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο.

Στα προαναχωρησιακά κέντρα οι συνθήκες κυμαίνονταν από καλές (στην Κω) και αποδεκτές (στην Αμυγδαλέζα) μέχρι φτωχές (στη Μόρια) και πολύ κακές (στο Φυλάκιο).

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο προαναχωρησιακό κέντρο του Φυλακίου βρίσκονταν 95 άτομα σε ένα κελί, μεταξύ των οποίων οικογένειες, παιδιά και έγκυες.

Σύμφωνα με τη CPT, η κράτηση προσώπων για αρκετές εβδομάδες ή μήνες σε τέτοιες άθλιες συνθήκες μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ότι αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες εις βάρος των αστυνομικών του Έβρου, καταγγελίες τις οποίες οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από λίγο καιρό σημειώθηκαν επεισόδια στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου, όπου μάλιστα εκδηλώθηκε και πυρκαγιά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 24/2/2019}