Ο Σύλλογος Θρακών προωθεί τα τοπικά μας προϊόντα και βραβεύεται!

Ελληνικό καφέ από την Κομοτηνή, στραγάλια, λουκούμια, ούζο, τσίπουρο, κασέρι, τυρί και τσάι του βουνού, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ – Γιάννης Τζερνικούδης: «Τα προϊόντα αυτά δίνουν το στίγμα της περιοχής μας γι’ αυτό και πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για αυτά και να τα διαφημίζουμε»

Χρώμα, άρωμα και γεύση Κομοτηνής είχε το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας, χάρη στην συμμετοχή του πολιτιστικού χορευτικού συλλόγου Θρακών Κομοτηνής. Πέντε ημέρες διήρκησε το Φεστιβάλ, με την τελετή λήξης να δίνεται την περασμένη Κυριακή 25 Αυγούστου. Η αυλαία έπεσε με πέντε χορευτικά συγκροτήματα Συλλόγων από το δήμο Βέροιας, από την Κομοτηνή και ένα από την αδελφοποιημένη πόλη Καζαλνάκ Βουλγαρίας. Χοροί από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ήπειρο, τα Βαλκάνια αλλά και ρεμπέτικα, πολύχρωμες και πανέμορφες παραδοσιακές στολές, κάθε λογής παραδοσιακά όργανα και ο κόσμος που χάρισε στους χορευτές και διοργανωτές το πιο θερμό του χειροκρότημα, ήταν τα συστατικά μιας επιτυχημένης βραδιάς, που ολοκλήρωσε το Φεστιβάλ έπειτα από το πενθήμερο ταξίδι του σε Βέροια, Πατρίδα, Σέλι και Διαβατό.

Στον ίδιο χώρο, ο Σύλλογος της Κομοτηνής, οι Σύλλογοι Τριλόφου, Διαβατού, Βεργίνας, Βλάχων και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, διαμόρφωσαν ο καθένας το δικό του περίπτερο, με σκοπό να αναδείξουν τη γαστρονομία, την παράδοση και την ιστορία του κάθε λαού, με αλμυρές και γλυκές πίτες, εδέσματα, κρασιά και τσίπουρα, παραδοσιακά είδη καθημερινής χρήσης και διακόσμησης, αλλά και έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μάλιστα, κατά την έναρξη της βραδιάς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.

Στο Φεστιβάλ αυτό ο πολιτιστικός σύλλογος Θρακών Κομοτηνής επιδίωξε να έχει διπλή παρουσία τόσο με το χορευτικό του όσο και τα προϊόντα που μετέφερε μαζί του, εκθέτοντας τα σε όλους τους επισκέπτες. Μάλιστα το περίπτερο που έστησε εκεί ο σύλλογος της πόλης μας απέσπασε το μοναδικό βραβείο της διοργάνωσης, με τον Γιάννη Τζερνικούδη χοροδιδάσκαλο να χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή «ιδιαίτερη τιμή». «Διαφημίσαμε τα προϊόντα της περιοχής μας, τα αγαπάμε και τα πιστεύουμε και θέλουμε να βοηθήσουμε στην προώθησή τους.

Το ότι αποσπάσαμε βραβείο αλλά το σημαντικότερο ότι δώσαμε στον κόσμο να δοκιμάσει τα προϊόντα ήταν εξαιρετικό», είπε ο κος Τζερνικούδης. Ελληνικό καφέ από την Κομοτηνή, στραγάλια, λουκούμια, ούζο, τσίπουρο, κασέρι, τυρί και τσάι του βουνού, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, εκφράζοντας την ευαρέσκειά τους για την ποιότητα και την γεύση τους. «Τα προϊόντα αυτά δίνουν το στίγμα της περιοχής μας γι’ αυτό και πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για αυτά και να τα διαφημίζουμε», προέτρεψε ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου. Το περίπτερο των Θρακών επισκέφτηκε και ο δήμαρχος της περιοχής, δοκίμασε τα προϊόντα και απένειμε το βραβείο.

Η βραδιά έκλεισε με ευχαριστίες, απονομές αναμνηστικών στους προέδρους των Συλλόγων, πυροτεχνήματα αλλά και την ανανέωση του ραντεβού για τον Αύγουστο του 2020, με το 5ο Φεστιβάλ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 29/8/2019}