Συγκλονίζει ο Θρακιώτης ζωγράφος Τρ. Ηλιάδης

Ο κος Ηλιάδης ζωγραφίζει με το στόμα – Μπορεί να γεννήθηκε με αναπηρία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και η δουλειά του να διακριθεί

Ο Θρακιώτης ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης με καταγωγή από τον Πετεινό Ξάνθης συγκλονίζει με τη δύναμη ψυχής του και το αστείρευτο πάθος του για την τέχνη. Ο καλλιτέχνης βρέθηκε για ακόμα μια φορά στην Κομοτηνή και στο Μέγαρο Μουσικής για τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του, ενώ έκανε και μια μικρή επίδειξη για το πως ζωγραφίζει τους πίνακές του, παρά την αναπηρία του.

Η έκθεσή του βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής από τις 30 Απριλίου και την Παρασκευή 5 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμονα που τέλεσε αγιασμό και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου.

Τρ. Ηλιάδης: «Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη θέληση του ανθρώπου»

Μετά τον αγιασμό ο κος Ηλιάδης καλωσόρισε άπαντες στα εγκαίνια της έκθεσής του και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη θέληση του ανθρώπου. Η περίπτωσή μου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της δύναμης της θέλησης. Να βάζετε στόχους και με την δύναμη της θέλησης και της υπομονής να τους κατακτάτε. Γεννήθηκα στον Πετεινό της Ξάνθης και ποτέ δεν καταράστηκα την ώρα και την στιγμή που γεννήθηκα ανάπηρος. Αντίθετα η αναπηρία μου, μου ξύπνησε την καλλιτεχνική μου φύση».

Ο ίδιος σε μικρή ηλικία χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ήταν μόλις εφτά ετών όταν ζήτησε να του πάρουν πινέλα, χρώματα και νερομπογιές ώστε να αρχίσει να ζωγραφίζει. Κατάφερε να γυρίσει όλο τον κόσμο, από την Βραζιλία μέχρι την Αυστραλία και μάλιστα πολλές φορές να τιμηθεί για την καλλιτεχνική του δουλειά. Μετά τον χαιρετισμό του έκανε μια μικρή επίδειξη για το πως ζωγραφίζει, κεντρίζοντας τα βλέμματα και κερδίζοντας τον θαυμασμό των παρευρισκομένων.

Γεννήθηκε με σοβαρή αναπηρία στα χέρια και στα πόδια, αλλά έχει καταφέρει να κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του έχουν βραβευθεί. Από το 1970 έγινε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αναπήρων Καλλιτεχνών, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν και από τότε ζωγραφίζει γι’ αυτή. Η Ένωση διοργανώνει εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια και τυπώνοντάς τα σε κάρτες και ημερολόγια εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, μιλώντας για τον κο Ηλιάδη είπε πως «είναι ένας άνθρωπος που έχει δείξει ότι καμιά αντικειμενική δυσκολία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη της θέλησης και τη δύναμη της ψυχής». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου το βράδυ και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 10:00 με 14:00 εκτός Σαββατοκύριακου. Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2531352112 και 2531354230.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 6/5/2023}