Συγκινημένοι οι πρώτοι τουρίστες στο εθνικό πάρκο Δαδιάς μετά την πυρκαγιά

Με βάση την Κομοτηνή έκαναν εξόρμηση στον Έβρο και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

Η επίσκεψη του πρώτου οργανωμένου γκρουπ τουριστών στον μοναδικό πνεύμονα των σπάνιων αρπακτικών του εθνικού πάρκου Δαδιάς Λευκίμμης Σουφλίου Έβρου σηματοδοτεί την εκκίνηση του χώρου στα προ της πυρκαγιάς δεδομένα. 

Η αγάπη για το μοναδικό αυτό καταφύγιο ζωής εκφράζεται με mail, τηλεφωνήματα, επιστολές, με προσφορά εθελοντικής βοήθειας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά στην πράξη είναι οι πρώτοι επισκέπτες που παρά την στάχτη και τα αποκαιδια ήρθαν δηλώνοντας ενεργά το ενδιαφέρον την αγάπη και την στήριξη τους στο να αναστηθεί όλος ο μοναδικός αυτός δασικός χώρος, πρότυπο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη!

Όπως σημειώνει η Φιλιώ Τσιαλτατζιαλη στέλεχος του Κέντρου ενημέρωσης του Εθνικού πάρκου της Δαδιάς και της WWF: “Σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια ενημερώσαμε τον πρώτο επισκέπτη και ξεναγησαμε τον πρώτο οικοτουριστα. Σήμερα, είμαστε λαβωμένοι. Του χρόνου τέτοια μέρα, θα είμαστε όλοι μαζί στο νέο παρατηρητήριο και θα περπατάμε στα όμορφα, αναγεννημένα μονοπάτια της Δαδιάς”.

Στο Κέντρο ενημέρωσης ο διπλωματούχος ξεναγός Αντώνης Ιωαννίδης, έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες από την Αρκαδία να ενημερωθούν για την δασική προίκα του Έβρου, τον πλούτο της ορνιθοπανίδας, τα αρπακτικά, τα θηλαστικά, ερπετά, τα φυτά και την βιοποικιλότητα που υπάρχει και τραυματίστηκε με την μεγάλη πυρκαγιά ευτυχώς όχι ολοσχερώς. 

Οι καταγραφές των ειδικών είναι αισιόδοξες και μακάρι να επαληθευθούν με την ενδελεχή αξιολόγηση που ήδη γίνεται. Η φωτιά διερευνάται ως προς τα αίτια της, αλλά έδωσε την αφορμή να αποφασιστούν συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις σε ενδεχόμενη αντιμετώπιση παρόμοιας απειλής ενώ υπάρχει διαρκής περιφρούρηση. 

Οι Πελοποννήσιοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία με το πολυτελές λεωφορείο της εταιρίας Vlassis tours να γνωρίσουν την Σαμοθράκη, να κολυμπήσουν στα γαλανά νερά του Φαναρίου, να περιηγηθούν στη ζωντανή Αλεξανδρούπολη με τις λευκές νύκτες, στο μεταξωτό Σουφλί, στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή όπου και η έδρα τους στο τετραήμερο της παραμονής τους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Φανφάνη, 6/8/2022}