Συγκίνηση για τα θύματα του διωγμένου θρακικού ελληνισμού

Πλήθος συλλόγων και κατοίκων στο ετήσιο μνημόσυνο 

Την Δ’ Κυριακή των νηστειών έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να τιμούνται οι ψυχές των θυμάτων των διωγμών του θρακικού ελληνισμού από τους Βούλγαρους και τους Νεότουρκους κατά τον 20 αιώνα στο Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

Έτσι και φέτος την Κυριακή 26 Μαρτίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμονα τελέστηκε αρχικά η θεία λειτουργία και στη συνέχεια η επιμνημόσυνη δέηση εντός του ναού. Πριν την ωραία πύλη είχαν τοποθετηθεί ένα από αριστερά και ένα από δεξιά τα κόλλυβα, ενώ παρόντες σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας ήταν παιδιά με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

O Δ. Φεγγομύτης κατά την ομιλία του για τους διωγμούς των Ελληνορθόδοξων από την Ανατολική Θράκη

Στη συνέχεια αναγνώστηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δημήτρη Φεγγομύτη ομιλία για τα ιστορικά στοιχεία και την πορεία των διωγμένων Θρακιωτών από τους Βούλγαρους και τους Νεότουρκους. Ενώ πριν την Θεία Κοινωνία βγήκε δίσκος υπέρ της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά.

Στο μνημείο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του ναού, στον προαύλιο χώρο, τελέστηκε από τον Μητροπολίτη το τρισάγιο και έγινε από τον ίδιο η κατάθεση στέφανου μέσα σε συγκινησιακό κλίμα.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής μαζί με μέλη των παραδοσιακών θρακιώτικων συλλόγων μπροστά από το μνημείο

Λάβαρα στο μνημείο τοποθέτησαν ο πολιτιστικός σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης, ο χορευτικός σύλλογος Θρακών, ο σύλλογος γυναικών Άγιος Δημήτριος Καλλίστης, το εργαστήρι παραδοσιακών χορών της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο μορφωτικός σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, ο σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, ο σύλλογος Αδριανουπολιτών, ο πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος γυναικών Ν. Σιδηροχωρίου, ο πολιτιστικός σύλλογος Ξυλαγανής και η στέγη πολιτισμού, παράδοσης & λαογραφίας Φιλοτέχνες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 28/3/2023}