Συγκινημένοι οι πρώτοι τουρίστες στο εθνικό πάρκο Δαδιάς

Με βάση την Κομοτηνή έκαναν εξόρμηση στον Έβρο και το πανέμορφο δάσος που… θ’ αναγεννηθεί

Η επίσκεψη του πρώτου οργανωμένου γκρουπ τουριστών στον μοναδικό πνεύμονα των σπάνιων αρπακτικών του εθνικού πάρκου Δαδιάς Λευκίμμης Σουφλίου Έβρου σηματοδότησε την εκκίνηση του χώρου στα προ της πυρκαγιάς δεδομένα στις αρχές Αυγούστου.

Η αγάπη για το μοναδικό αυτό καταφύγιο ζωής εκφράζεται με mail, τηλεφωνήματα, επιστολές, με προσφορά εθελοντικής βοήθειας απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά στην πράξη είναι οι πρώτοι επισκέπτες που παρά τη στάχτη και τα αποκαΐδια ήρθαν δηλώνοντας ενεργά το ενδιαφέρον την αγάπη και τη στήριξή τους στο να αναστηθεί όλος ο μοναδικός αυτός δασικός χώρος, πρότυπο για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

«Λαβωμένοι» μετά από 28 χρόνια

Όπως σημείωσε στον «Χ» η Φιλιώ Τσιαλτατζιαλη στέλεχος του Κέντρου ενημέρωσης του Εθνικού πάρκου της Δαδιάς και της WWF «σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια ενημερώσαμε τον πρώτο επισκέπτη και ξεναγήσαμε τον πρώτο οικοτουρίστα. Σήμερα, είμαστε λαβωμένοι. Του χρόνου τέτοια μέρα, θα είμαστε όλοι μαζί στο νέο παρατηρητήριο και θα περπατάμε στα όμορφα, αναγεννημένα μονοπάτια της Δαδιάς».

Στο Κέντρο ενημέρωσης ο διπλωματούχος ξεναγός Αντώνης Ιωαννίδης έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες από την Αρκαδία να ενημερωθούν για την δασική προίκα του Έβρου, τον πλούτο της ορνιθοπανίδας, τα αρπακτικά, τα θηλαστικά, ερπετά, τα φυτά και την βιοποικιλότητα που υπάρχει και τραυματίστηκε με την μεγάλη πυρκαγιά ευτυχώς όμως όχι ολοσχερώς. Οι καταγραφές των ειδικών είναι αισιόδοξες και μακάρι να επαληθευθούν με την ενδελεχή αξιολόγηση που ήδη γίνεται.

Οι Πελοποννήσιοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία με το πολυτελές λεωφορείο της εταιρίας Vlassis tours να γνωρίσουν την Σαμοθράκη, να κολυμπήσουν στα γαλανά νερά του Φαναρίου, να περιηγηθούν στη ζωντανή Αλεξανδρούπολη με τις λευκές νύκτες, στο μεταξωτό Σουφλί, στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή όπου και η έδρα τους στο τετραήμερο της παραμονής τους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Φανφάνη, 18/8/2022}