Στροφή στο ποιοτικό βαμβάκι για τους βαμβακοπαραγωγούς της Ροδόπης

Ο Σταμάτης Κουρούδης καταθέτει στον «Χ» στοιχεία και απόψεις για τη φετινή χρονιά

Με τιμή έως και 75 λεπτά ολοκληρώνεται η συγκομιδή και εκκόκκιση του βαμβακιού στην περιοχή μας, σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται ως καλή από τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στη βαμβακοπαραγωγή. Και μπορεί στη Ροδόπη η παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 15% λόγω των καιρικών συνθηκών με την αντίστοιχη μείωση της έκτασης να αγγίζει το 7,6%, όμως για πρώτη φορά μετά από καιρό, οι τιμές είναι αντάξιες των κόπων των παραγωγών, οι οποίοι βέβαια ταυτόχρονα προβληματίζονται για την αύξηση του κόστους παραγωγής. 

Αισιόδοξος ο Σταμάτης Κουρούδης για συγκράτηση τιμών σε υψηλά επίπεδα

Στην άνοδο του χρηματιστηρίου βάμβακος και στην ισχυροποίηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, αποδίδει την άνοδο των τιμών ο έμπειρος επιχειρηματίας των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, επισημαίνοντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm το γεγονός ότι οι παραπάνω συνθήκες επικράτησαν την περίοδο συγκομιδής του βάμβακος ευνόησαν την αύξηση των τιμών. Ενδεικτικά αναφέρει ότι οι παραγωγοί φέτος απολαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές ιστορικά από τότε που καταργήθηκε η επιδότηση και παραθέτει ένα παράδειγμα. 

«Με 75 λεπτά η απόδοση ανά στρέμμα είναι 180 ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η συνδεδεμένη ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέμμα, τότε η απόδοση ανεβαίνει στα 250 ευρώ» είπε. Ο κος Κουρούδης δηλώνει αισιόδοξος για συγκράτηση των υψηλών τιμών και την επόμενη χρονιά, όμως διευκρινίζει ότι αυτές οι τιμές στο βαμβάκι δε θα είναι μόνιμες. 

Σχετικά με την παραγωγή βάμβακος στη Ροδόπη ο κος Κουρούδης διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι στο νομό η στροφή στο ποιοτικό βαμβάκι που έκαναν τα τελευταία χρόνια αρχίζει και αποδίδει. Οι παραγωγοί, όπως εξηγεί, επένδυσαν σε καλύτερες ποικιλίες, σε πιστοποίηση και παραγωγή με χαμηλότερη υγρασία και όλο αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. «Ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες ένα τέτοιο βαμβάκι που πλέον το ξέρει η αγορά και το αγοράζει μας επιτρέπει να βάλουμε τις βάσεις για να προχωρήσουμε παραπέρα», εξηγεί.

Ο Σταμάτης Κουρούδης παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν την παραγωγή του βαμβακιού στην περιοχή μας και αναφέρει μείωση παραγωγής γύρω στο 15% και αντίστοιχη μείωση της έκτασης στο 7,6%.

Αξίζει να καταγραφεί ότι φέτος θετικές αποδόσεις παρουσιάζει το σύνολο των επιμέρους αγροτικών προϊόντων, αλλά και ο δείκτης, με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά. Τις σημαντικότερες αποδόσεις εμφάνισαν το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι και ο χυμός πορτοκαλιού.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 24/11/2021}