Περιβάλλον: Η στρεβλή ανάπτυξη στις παραλίες

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού βρήκε τους λουόμενους στις παραλίες. Και μπορεί ακόμα ελάχιστα να έχουν γίνει, τόσο από άποψη καθαριότητας σε μεγάλο μήκος της ακτογραμμής, όσο και άποψη λειτουργίας beach bar, όμως αυτό δεν πτόησε χιλιάδες πολίτες, ντόπιους αλλά και τουρίστες, να απολαύσουν το μπάνιο τους στις παραλίες του Δήμου Κομοτηνής.
Ο καύσωνας είχε ως αποτέλεσμα το κέντρο της Κομοτηνής να αδειάσει και οι πολίτες να εκδράμουν στις παραλίες, όπου κάθισαν μέχρι αργά το βράδυ και του Σαββάτου και της Κυριακής.


Οι παραλίες του Δήμου Κομοτηνής, Φανάρι, Αρωγή και Μέση πλημμύρισαν από κόσμο κάθε ηλικίας, με τον φακό του “Χ” να αποτυπώνει στιγμές πολιτών που απόλαυσαν βουτιές στην θάλασσα. Και μπορεί από άποψη προετοιμασίας των παραλιακών καταστημάτων να βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω, ωστόσο τα δύο καταστήματα που δραστηριοποιούνταν σε Αρωγή και Φανάρι εξυπηρέτησαν όσους πρόλαβαν και έπιασαν μία ξαπλώστρα. Οι υπόλοιποι εξοπλίστηκαν με ομπρέλες, καρεκλάκια και ψάθες, έπιασαν μια θέση στην άμμο και έκαναν το μπάνιο τους.
Σε παραλίες δύο ταχυτήτων έκαναν το μπάνιο τους οι λουόμενοι, αφού στις μεν παραλίες του Δήμου Κομοτηνής, ο Δήμος είχε φροντίσει για την καθαριότητα και την τοποθέτηση κοινόχρηστων ομπρελών, όμως στις παραλίες της ΕΤΑΔ, τα κουφάρια των παλιών καταστημάτων, κτίσματα και σιδερένιες κατασκευές βρίσκονται ακόμα πάνω στην άμμο. Μέσα σε υπό κατάρρευση κτίρια, με σπασμένα πλακάκια, παράθυρα και τοίχους, κομμένα καλώδια, οι λουόμενοι βρήκαν καταφύγιο από τη ζέστη.


Σε αυτό το σκηνικό ντροπής, είδαμε πολίτες να παρκάρουν τα οχήματά τους πάνω στην άμμο ή ακόμα και πάνω στα ερείπια της παλιάς ταβέρνας Ακρογιάλι. Και αφού ελεγκτικοί μηχανισμοί απουσιάζουν, υπήρξαν και πολλοί που έστησαν τροχόσπιτα και σκηνές στον αιγιαλό, σε χώρους όπου ρητά απαγορεύεται το κάμπινγκ και σε απόσταση αναπνοής από το οργανωμένο κάμπινγκ του ΕΟΤ.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και μάλιστα με καύσωνα, βρήκε τους εκμισθωτές των παραλιακών εκτάσεων να μεταφέρουν φορτηγά με εξοπλισμό, ομπρέλες και ξαπλώστρες, να στήνουν ξύλινα δοκάρια στην άμμο και γενικά να σπεύδουν να στήσουν τα καταστήματά τους, ώστε τουλάχιστον να προλάβουν την επόμενη μαζική εξόρμηση λουομένων.
Με beach bar ή χωρίς, δίπλα σε κτίσματα-κουφάρια ή κάτω από κοινόχρηστες ομπρέλες, χιλιάδες λουόμενοι απόλαυσαν ανάσες δροσιάς στη διάρκεια του καύσωνα, σχολιάζοντας τη στρεβλή ανάπτυξη στις πανέμορφες, κατά τα άλλα, παραλίες Αρωγής και Φαναρίου.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, Δήμητρα Συμεωνίδου, 4/7/2017}