Στρατηγικός κόμβος ενέργειας η Αλεξανδρούπολη

Tι δήλωσε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Διευθυντής Έργων της GASTRADE, Κωστής Σιφναίος, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του έργου LNG

Το χρονοδιάγραμμα του έργου για τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG, έδωσε στην Μαρίνα Κονδύλη και στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, ο Κωστής Σιφναίος, Διευθυντής Έργων της GASTRADE.

Για την ακρίβεια, ο κ. Σιφναίος δήλωσε πως η πρώτη ημερομηνία που θα παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση, έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα, εκτιμούμε ότι θα είναι στο τέλος του Ιουνίου 2020.

Από αυτήν την ημερομηνία και μετά, χρειάζονται 2 χρόνια για να υλοποιηθεί το έργο – άρα, βρισκόμαστε στα μέσα του 2022. Εκεί εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του έργου» επεσήμανε ο κ. Σιφναίος.

Βέβαια, για να έλθει η τελική επενδυτική απόφαση, πρέπει να ολοκληρωθεί και η Β’ φάση του Market Test (η Α’ φάση πήγε εξαιρετικά, καθώς είχε 2,5 φορές περισσότερο ενδιαφέρον από την τεχνική δυναμικότητα).

«Τώρα βρισκόμαστε στη δεσμευτική φάση. Εκτιμούμε ότι εάν όλα πάνε καλά, όπως τα προγραμματίζουμε, θα είμαστε σε θέση να την ξεκινήσουμε. Αν όχι, μέσα σ’ αυτόν τον μήνα, στις αρχές του επόμενου», δήλωσε ο κ. Σιφναίος.

Ακόμη, τόνισε: «Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον – έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε πάρα πολύ καλά. Και συνεπώς, από εκεί και πέρα, μπαίνουμε σε μια διαδικασία εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών της ευρωπαϊκής επιτροπής, σε σχέση με τα θέματα της Επιτροπής Ενέργειας. 

Δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτείται και είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πάμε με την προοπτική προς τα τέλη Ιουνίου, έχοντας ολοκληρώσει το θέμα της χρηματοδότησης και της εμπορικοποίησης (δηλαδή να είναι βιώσιμο εμπορικά το έργο), καθώς και τα θέματα των διαγωνισμών για την κατασκευή του έργου».

Σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η Β’ φάση για έναν από τους διαγωνισμούς, που αφορά στις σταθερές εγκαταστάσεις του έργου, δηλαδή τον υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό, τα συστήματα πρόσδεσης και αγκυροβολιών, κλπ. 

Αυτό ξεκίνησε ήδη με τους προεπιλεγέντες την περασμένη Δευτέρα και οι προτάσεις θα υποβληθούν στο τέλος του έτους.

Στο ερώτημα εάν η Αλεξανδρούπολη θα αλλάξει, ο Κωστής Σιφναίος απάντησε ως εξής: «Η Αλεξανδρούπολη θα αλλάξει από πολλές απόψεις. Το έργο του LNG, εκτός από την αμιγώς εμπορική του σημασία, έχει και στρατηγική σημασία.

Η Αλεξανδρούπολη πλέον ενισχύεται και στρατηγικά μ’ ένα έργο το οποίο θα έχει περιφερειακό χαρακτήρα, με βαλκανική συμμετοχή, όχι μόνο ελληνική, αλλά και των βορείων γειτόνων μας.

Θα είναι έργο το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αποτελεί μια “ασπίδα” – είναι ένα έργο που τοποθετεί την Αλεξανδρούπολη σαν ένα στρατηγικό ενεργειακό κόμβο με ευρύτερη περιφερειακή σημασία».

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 5/10/2019}