«Στοπ» στην παράνομη διακίνηση αρωματικών φυτών ζητούν οι παραγωγοί του Έβρου

Με δεδομένο ότι η παραγωγή αρωματικών και ιαματικών φυτών και στον Έβρο έχει αρχίσει πλέον να μπαίνει σε οργανωμένη φάση (με επαγγελματίες παραγωγούς, συνεταιρισμούς κλπ) έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και ορισμένα προβλήματα.

Ένα από αυτά, είναι η παράνομη διακίνηση αρωματικών φυτών -κυρίως αυτών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα όπως η ρίγανη ή το θυμάρι- καθώς πολλά είδη υπάρχουν και ελεύθερα στη φύση – τα λεγόμενα «άγρια».

Είναι πολύ συνήθης η εικόνα μικροπωλητών σε λαϊκές αγορές, οι οποίοι πωλούν βότανα και αρωματικά φυτά και αυτή η κατάσταση έχει δύο υποστάσεις: από την μία οι οργανωμένοι παραγωγοί υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού οι ίδιοι πωλούν τα προϊόντα τους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με έξοδα παραγωγής, ενώ οι εν λόγω μικροπωλητές απλώς τα μαζεύουν από τα βουνά. Από την άλλη πλευρά η αλόγιστη συλλογή αρωματικών φυτών από το φυσικό περιβάλλον, προκαλεί και προβλήματα και στα τοπικά οικοσυστήματα.

Για αυτούς τους λόγους, οι παραγωγοί ζητούν την παρέμβαση των αρχών, όπως αναφέρουν μάλιστα και σε σχετική τους ανάρτηση στο Facebook

«Ευλογημένη Εβρίτικη Γη……τον τελευταίο καιρό βλέπουμε στην γύρα πλανόδιους να πουλάνε αρωματικά φυτά τα οποία έχουν μαζέψει από τα βουνά … ρίγανη, θυμάρι, τσάι του βουνού.. Το ίδιο γίνεται και στις λαϊκές……. με τα τσουβάλια η τριμμένη ρίγανη.. ίσως χωρίς καμία άδεια ρημάζουν τα αρωματικά στα βουνά..

Δεν είναι μια γιαγιά που πλέκει τερλίκια και τα πουλάει…. εδώ μιλάμε για καταστροφή και αθέμιτο ανταγωνισμό με τους καλλιεργητές αρωματικών, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο, κόπο και κυρίως χρήματα για να καλλιεργήσουν. Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι, όπως το δασαρχείο, να κάνουν κάτι για να τελειώσει αυτή η ασυδοσία από κάποιους..», γράφουν χαρακτηριστικά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 1/9/2019}