Στον αέρα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»: Καταγγελίες για πειρατικό λογισμικό

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», καθώς κατατίθενται καταγγελίες για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων με το ενδεχόμενο χρήσης παράνομου λογισμικού.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας σε διάφορες περιφέρειες έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις γιατί οι πόροι εξαντλούνται σε ελάχιστα λεπτά. Η πλατφόρμα για την ΑΜΘ αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Σύμφωνα με τον μηχανικό Μιχαήλ Φιλιππίδη στο Ρέθυμνο, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά-καταγγελία, με σκοπό την ενεργοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπάρχουν γραφεία, κυρίως στην Αθήνα, τα οποία χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό. Το λογισμικό αυτό παρεμβαίνει στη βάση της ιστοσελίδας του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ακυρώνοντας ουσιαστικά το αδιάβλητο της λειτουργίας, της ισονομίας και ίσης ευκαιρίας των ενδιαφερόμενων πολιτών και μηχανικών για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με την καταγγελία, φορτώνει τα στοιχεία των ενδιαφερομένων στην πλατφόρμα της σελίδας σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό συνεπάγεται την άμεση δέσμευση πόρων του προγράμματος και αποκλεισμό των νομοταγών πολιτών, οι οποίοι ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία πληκτρολογούν τα στοιχεία τους τη στιγμή εκείνη και τελειώνουν την αίτησή τους στον λογικό χρόνο των 12-17 λεπτών, αλλά δεν βρίσκουν πόρους να δεσμεύσουν και μένουν εκτός ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον ενημέρωσε πως για να διερευνήσει το ενδεχόμενο απάτης για τη χρήση παράνομου λογισμικού, το οποίο παρεμβαίνει στη βάση του πληροφοριακού συστήματος του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα έπρεπε πρώτα να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά, πράγμα που στη συνέχεια έκανε ο εν λόγω μηχανικός, συμπληρώνοντας πως επιθυμεί την ποινική δίωξη των υπευθύνων. «Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του προγράμματος, ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήταν ανοικτή για 30-50 λεπτά και προλαβαίναμε να καταθέσουμε τους φακέλους των ενδιαφερομένων, ξαφνικά εφέτος με τον ίδιο προϋπολογισμό η πλατφόρμα κλείνει στα 10-12 λεπτά.

Αυτό είναι αποτέλεσμα όχι γρήγορης πληκτρολόγησης των χρηστών, αλλά γραφείων στην Αθήνα και στην περιφέρεια, τα οποία έχουμε πληροφορίες ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό που παρεμβαίνει στη βάση της ιστοσελίδας του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020”, με αποτέλεσμα όσοι των ενδιαφερομένων έχουν καταβάλει σε αυτούς το ζητούμενο τίμημα 1.000-2.000 ευρώ, κατά περίπτωση, να φορτώνουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα της σελίδας σε μερικά δευτερόλεπτα μετά τις 10.00 που ανοίγει για το κοινό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία του ο κ. Φιλιππίδης.

Το αδιάβλητο της διαδικασίας αμφισβητούν κι άλλοι μηχανικοί, όπως ο αρχιτέκτων Ελισσαίος Παπατζανάκης, με έδρα τα Χανιά, τονίζοντας ότι τον προσέγγισαν για να εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό. Σε επιστολή του στην ιστοσελίδα b2Green εκφράζει την απορία του γιατί δεν δημιουργήθηκαν υποψίες και ερωτήματα στα όργανα του ΤΕΕ, των επαγγελματικών συλλόγων και του ΥΠΕΚΑ για το αδιάβλητο της διαδικασίας, εκτός αν τους βολεύει αυτό που συμβαίνει. Σημειώνει ότι στο γραφείο του εργάζονται τρεις αρχιτέκτονες έμπειροι στα ενεργειακά και κατάφεραν μόλις και μετά βίας να εντάξουν δύο αιτήσεις στο πρόγραμμα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 29/12/2020}