Στο έλεος των φαινομένων βαμβακοπαραγωγοί και καπνοπαραγωγοί

Με απόφαση περιφερειάρχη θα σταλεί έγγραφο προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη

Το ακανθώδες για τους καλλιεργητές ζήτημα, σχετικά με τις καταστροφές από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι, έφερε στο προσκήνιο ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού “Λαϊκή Συσπείρωση” Χρήστος Τρέλλης, αναδεικνύοντας επικουρικά κι ένα ζήτημα που αποδείχθηκε ακόμη πιο “καυτό”, κοινώς την – κατά τον ίδιο – ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) σχετικά με τις αποζημιώσεις.

Ο Χρ. Τρέλλης ανέδειξε ότι βαμβακοκαλλιέργειες κυρίως στον Έβρο αλλά και στη Ροδόπη έχουν πληγεί εξαιτίας των σκουληκιών, κι επικουρικά έφερε στο τραπέζι της συζήτησης και τη νεκρωτική ίωση που έπληξε τα καπνοχώραφα Ροδόπης και Ξάνθης πριν μερικούς μήνες, καταγγέλλοντας ότι σε καμία από τις δύο αυτές περιπτώσεις δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Ανέδειξε επίσης ότι αρχικά λόγω ξηρασίας κι έπειτα λόγω των δυνατών βροχοπτώσεων, οι πάσης φύσεως καλλιεργητές βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Με βάση όλα τα παραπάνω κατέληξε στο αίτημά του “να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ“, γιατί – όπως είπε – “δεν αποζημιώνει στο 100% αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι πληρώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια“. Κατήγγειλε μάλιστα πως εν προκειμένω έχει ευθύνες και η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο “έχει ευθύνη να πάρει ρητή θέση, για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στον κανονισμό. Είστε συνυπεύθυνοι μαζί με την κυβέρνηση γι’ αυτή την κατάντια“, κατηγόρησε.

Απαντώντας, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, αφενός ανέδειξε τις μέχρι τώρα κινήσεις της διοίκησής του αφετέρου μίλησε για πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες και καταστάσεις που πλήττουν τους καλλιεργητές. “Έχετε δίκιο σε κάποια θέματα“, αναγνώρισε, αλλά έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση, γιατί “δεν είναι θέματα της διοίκησης της Περιφέρειας“, όπως είπε σχετικά. Δεσμεύτηκε ότι “οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την πορεία των προβλημάτων με την ανάπτυξη εντομολογικών προσβολών και εκδίδουν οδηγίες προς τους καλλιεργητές“, και πληροφόρησε πως “ως διοίκηση, όταν διαπιστώσαμε τα προβλήματα, τα μεγαλύτερα των οποίων εντοπίστηκαν σε Ροδόπη και Έβρο, έγιναν αμέσως συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς“.

Επεσήμανε ότι είχε σταλεί σχετική επιστολή στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον οποίο και επισκέφτηκε ο ίδιος. Βεβαίως, έκτοτε μετά τον ανασχηματισμό, το χαρτοφυλάκιο ανέλαβε ο Σταύρος Αραχωβίτης, με τον περιφερειάρχη να δεσμεύεται ότι θα πράξει ανάλογα και προς το πρόσωπο του νέου υπουργού, αποστέλλοντας έγγραφο και επιδιώκοντας συνάντηση. Πάντως, καταληκτικά, ο Χρ. Μέτιος εξέφρασε την άποψη ότι “αυτές είναι οι ενέργειες που μπορούσαν να γίνουν“.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 29/9/2018}