Στην πρώτη γραμμή οι εθελοντές της Ροδόπης

Συμμετείχαν στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών σε Νυμφαία και Υφαντές

Αναμφίβολα το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα, καθώς οι πυρκαγιές “ξεπηδούν” η μια μετά την άλλη σε όλη την επικράτεια και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν εύκολα σε αυτό το δύσκολο έργο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα πλέον έχουν καεί πάνω από 1.000.000 στρέμματα κι αυτό αφορά μόνο την περίοδο από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου.

Στο πλευρό των πυροσβεστών υπάρχουν μηχανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ελληνικός Στρατός και άλλοι φορείς. Σημαντική συμβολή στη διαχείριση των πυρκαγιών έχουν και οι εθελοντές. Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής και του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης δίνουν καθημερινά μάχη όχι μόνο με τις πυρκαγιές -όπως στις πρόσφατες στη Νυμφαία και στους Υφαντές, που ευτυχώς τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο- αλλά βοηθώντας και σε οποιοδήποτε άλλο περιστατικό.

Εκπαιδεύονται συνεχώς οι εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης 

Αναφορικά με τις μαζικές καταστροφές όπως είναι κι οι πυρκαγιές «είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και από θέμα εκπαίδευσης και από θέμα εξοπλισμού» είπε στον «Χ» ο πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Στάθης Γκεβρέκης.

Μέσα από εκπαιδεύσεις και σε συνεργασία με ομάδες του εξωτερικού και της Ελλάδας «προσπαθούμε να ενημερωθούμε και να εκπαιδεύσουμε τα μέλη μας για ό, τι καινούργιο υπάρχει στο κομμάτι της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας», τόνισε.

Ο ρόλος της ομάδας ως εθελοντές είναι «να συνδράμουμε στην προσπάθεια που κάνει ο κρατικός μηχανισμός», όπως έγινε και στην αναζήτηση του αγνοούμενου από την Μαρώνεια που δυστυχώς τελικά βρέθηκε νεκρός στην παραλία των Δικέλλων. Αναφερόμενος στους τοπικούς φορείς ξεχώρισε ως μια «πολύ καλή συνεργασία» αυτή με τον Δήμο Κομοτηνής. «Έχουμε πάρει εξοπλισμό (από τον Δήμο Κομοτηνής)» σημείωσε ο κος Γκεβρέκης, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη στήριξη από κάποιον άλλο φορέα.

Την Παρασκευή 20/08 στις 20:30 στο Πολυλειτουργικό κτίριο (Γ. Μαρασλή 1, 69100, Κομοτηνή), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με πολίτες με σκοπό τη γνωριμία με την ομάδα και το έργο της.

Ακούραστοι οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού 

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής είναι ακούραστοι με ενεργή παρουσία τόσο στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί, όσο και σε άλλα περιστατικά όπως η μεταφορά πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα που αδυνατούν να πάνε μόνοι τους.

«Καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε προκύψει σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τις τελευταίες είκοσι μέρες οι εθελοντές μας είχαν καθημερινή υπηρεσία μαζί με την πυροσβεστική», δήλωσε ο αρχηγός του περιφερειακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είχαν ελλείμματα, καθώς πυροσβέστες και οχήματα έπρεπε να μεταφερθούν στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Νότια Ελλάδα. «Έτσι δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα των πυρκαγιών. Οι υπόλοιποι εθελοντές όμως συνεχώς ασχολούνταν με κάτι, καθώς έχουμε και το κομμάτι των εμβολιασμών. Οι διακομιδές των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιασθούν, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό», επισήμανε ο κος Ιμανιμίδης. 

Αυτή τη στιγμή στη Ροδόπη υπάρχουν 40 αιτήσεις από ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν εθελοντές διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι εθελοντές πάντως συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στη “φαρέτρα” της Πολιτείας, ιδίως σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε το φετινό καλοκαίρι με τις πυρκαγιές σε όλη την χώρα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 18/8/2021}