Από τους Προσκυνητές Ροδόπης στην Ανατολική Θράκη: Στη γη των προγόνων τους…

55 άτομα συμμετείχαν σε μία συγκινητική εκδρομή σε Καρλίκιο και Σαϊνκιο Αν. Θράκης, “είστε δικοί μας άνθρωποι” τους είπε ο δήμαρχος Μαλγάρων

Στη γη των προγόνων τους βρέθηκαν 55 άτομα από τους Προσκυνητές Ροδόπης κι όχι μόνο, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Προσκυνητών με την βοήθεια την τοπικής κοινότητας Προσκυνητών, ημερήσια εκδρομή στην Τουρκία, συγκεκριμένα στην Ανατολική Θράκη και στις περιοχές Καρλίκιο και Σαϊνκιο.

“Στα χωριά των προγόνων μας της Ανατολικής Θράκης το Καρλίκιο και το Σαϊνκιο βρεθήκαμε Κυριακή με μονοήμερη εκδρομή που διοργάνωσε με επιτυχία ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών του χωριού μας”, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών Πάνος Παρασκελίδης, μη κρύβοντας πως “για όλους ήταν συγκινητικές στιγμές, για κάποιους ήταν η πρώτη φορά και κάποιοι είχαν ξαναπάει”.

Πρώτος σταθμός της εκδρομής, το πρωί της Κυριακής, ήταν το Καρλίκιο. Εκεί, αξιοποιώντας την πολίτη βοήθεια του Γιώργου Γανίτη και του οδηγού κου Ριτβάν που γνωρίζουν τουρκικά, οι άνθρωποι της εκδρομής μίλησαν με τον ζεστό και φιλόξενο κόσμο στο κεντρικό καφενείο της περιοχής, αφήνοντας μάλιστα και δώρα από τους Προσκυνητές, όπως έντυπο τουριστικό υλικό το οποίο διαφημίζει τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, που άλλωστε έχει να τους ‘δελεάσει’ όχι μόνο με την θάλασσα αλλά και τον αρχαίο πολιτισμό του.

Η συνέχεια δόθηκε στην πόλη Μαλγάρων, όπου μάλιστα τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος της περιοχής. Την συνάντηση συντόνισε ο αντιδήμαρχος Δήμου Μαρωνείας – Σαπώνς κος Φικρέτ που γνωρίζει προσωπικά τον δήμαρχο της πόλης. “Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι, είστε δικοί μας άνθρωποι”, φέρεται να είπε προς τους εκδρομείς ο δήμαρχος των Μαλγάρων, ο οποίος δέχθηκε αναμνηστικά δώρα από τους ανθρώπους των Προσκυνητών, όπως μία μαρωνίτικη ελιά σε γλάστρα την οποία υποσχέθηκε να φυτέψει, μαρωνίτικο λάδι, πολλά ντόπια προϊόντα που καλλιεργούν στους Προσκυνητές, όπως και το γευστικό και θρεπτικό μέλι τους, καφέ και στραγάλια από την Κομοτηνή, όπως και τουριστικά φυλλάδια που διαφημίζουν τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών. Εντέλει συμφώνησαν όλοι μαζί να μεταβούν στο Σαϊνκιο που ανήκει στον Δήμο Μαλγάρων. Ο δήμαρχος ανταπέδωσε προσφέρονται σε όλους παραδοσιακό τσάι από το καφενείο.

Μετά την ομαδική φωτογραφία έξω από την εκκλησία του χωριού ακολούθησε περιήγηση μέσα στο χωριό “με το μάτι μας να πέφτει στα παλιότερα κτίσματα και στη μορφολογία του τόπου, αναζητώντας με συγκίνηση ίχνη και κοινές εικόνες με το παρελθόν μας. Φύγαμε πιο ήρεμοι και με την επιθυμία να ξαναπάμε”, όπως εξήγησε ο κος Παρασκελίδης.

Επόμενος σταθμός στο σύντομο σε χρονική διάρκεια αλλά όχι σε ουσία, ταξίδι, ήταν η Ραιδεστός. Η όμορφη και γεμάτη ζωντάνια αυτή παραλιακή πόλη αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ψυχαγωγικό κομμάτι της εκδρομής, το οποίο περιελάμβανε και περιήγηση στο τεράστιο εμπορικό και βόλτα στην πόλη.

Κλείνοντας την αφήγηση ο κος Παρασκελίδης χαρακτήρισε αυτή την εκδρομή ως “επιθυμία ζωής ειδικά για εμένα που πήγα πρώτη φορά στην Τουρκία και φυσικά στο Σαϊνκιο όπου γεννήθηκαν και βαπτίστηκαν οι γονείς του πατέρα μου”, ενώ ιδιαίτερης σημασίας ήταν η εκδρομή και για την πρόεδρο του συλλόγου Νίτσα Αγγελακούδη, που έκανε την πρώτη της επίσκεψη στο Καρλίκιο, όπου έχει τις δικές της ρίζες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 20/11/2018}