Στα μονοπάτια της Κίρκης

Στην Κίρκη Έβρου βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι Χρύσα Καραδήμα και Διαμαντής Τριαντάφυλλος, για ξενάγηση, ενημέρωση και περιγραφή από τον Αλέξανδρο Καζαντζή.

Την Τετάρτη που μας πέρασε 21 Ιουνίου 2017 επισκέφθηκαν την Κίρκη Έβρου η κ. Χρύσα Καραδήμα, Προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Ροδόπης και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Έβρου και ο ονομαστός αρχαιολόγος Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος με σκοπό να ενημερωθούν από τον συγγραφέα κ. Αλέξανδρο Καζαντζή για το Μονοπάτι της Παραεγνατίας που περνούσε από την Κίρκη, καθώς και στοιχεία από τη ζωή της μυθικής φυλής των Κικόνων και άλλα στοιχεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Καζαντζής τους ενημέρωσε ότι το μονοπάτι αυτό της Παραεγνατίας από την Κομοτηνή μέχρι την Κίρκη ήταν οκτάωρης πεζοπορίας και αποτελούσε το 40ο Χάνι ( η αρίθμηση από τους Ρωμαίους 1 μέχρι 45 από Γιάννενα – Κωνσταντινούπολη). Όπως εξήγησε ο ίδιος έτσι εξελίχθηκε η Κίρκη σε ιστορικό κόμβο, με κεντρικό Χάνι και άλλα μικρότερα χάνια, εστιατόριο, ραφείο, καλίγωμα των αλόγων και χώρο για παζάρι στον κάτω μαχαλά. Αφού ξεκουράζονταν άνθρωποι και ζώα, συνέχιζαν το ταξίδι τους προς Κωνσταντινούπολη. Ακολουθούσαν αυτό το δρομολόγιο, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή, γιατί ήθελαν να αποφύγουν τους πειρατές από την κανονική Εγνατία αφενός και αφετέρου για να ξεδιψούν τα ζώα των καραβανιών από το συνεχούς ροής ποτάμι.

Οι δύο αρχαιολόγοι ενημερώθηκαν επίσης για το ότι η χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής ακολούθησε αυτήν της Παραεγνατίας από την Μέστη μέχρι την Αλεξανδρούπολη.

Η Παραεγνατία είχε όμως και αμαξιτή διέλευση και για λόγους συντόμευσης πολλές φορές παρέκαμπταν την αμαξιτή οδό. Έτσι προέκυψαν οι αυλακιές από τα πέταλα των αλόγων πάνω στα βράχια της δυτικής εισόδου, ενώ υπάρχει και το πηγάδι κάτω από τον πλάτανο ρωμαϊκής κατασκευής, όπως λέγεται.

Επίσης οι δύο αρχαιολόγοι ενημερώθηκαν για τα απολιθωμένα κογχύλια που υπάρχουν στην περιοχή και για τη μυθική φυλή των Κικόνων που έζησαν σε όλο το χώρο της Κίρκης και είδαν μια ιστορική βρύση του 1882, που πρότειναν να συντηρηθεί άμεσα, για να μη καταστραφεί, γιατί αποτελεί ιστορικό στοιχείο του χωριού. Μετά αντίκρισαν τα εγκαταλειμμένα μεταλλεία και εξέφρασαν τη λύπη τους για την κατάντια.

Μέσα σε λίγες ώρες δεν ήταν δυνατόν να ενημερωθούν για όλα, γι’ αυτό υποσχέθηκαν να επαναληφθεί αυτή η επίσκεψη, εκφράζοντας παράλληλα τη θετική τους έκπληξη από το συναρπαστικής ομορφιάς τοπίο και τη φημισμένη ρίγανη της Κίρκης.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.paratiritis-news.gr, 24/6/2017]