Έχεις φωτογραφία στη Σπηλιά του Κύκλωπα στη Μάκρη; Μπορείς να την εκθέσεις!

Η Σπηλιά του Κύκλωπα στη Μάκρη αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης. Αναμφίβολα -σχεδόν για όλους- η Σπηλιά του Κύκλωπα έχει αποτελέσει σημείο για βόλτα, ή για μια πρωτομαγιάτικη εξόρμηση και οι περισσότεροι Αλεξανδρουπολίτες έχουν στα οικογενειακά τους άλμπουμ φωτογραφίες με φόντο την πασίγνωστη σπηλιά.

Αυτές ακριβώς τις φωτογραφίες ζητά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, προκειμένου να τις συμπεριλάβει στην πρώτη έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Μάκρη.

Διαβάστε το δελτίο τύπου και ψάξτε άλμπουμ και συρτάρια…

«Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΒΡΟΥ με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό με την περιοδική έκθεση «Αρχαιολογική Τεκμηρίωση της ανασκαφής του νεολιθικού οικισμού στη Μάκρη». Η έκθεση έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με πτυχές του κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου ενός από τους παλαιότερους μέχρι σήμερα προϊστορικούς οικισμούς στον χώρο της Αιγαιακής Θράκης, μέσα από εποπτικό ενημερωτικό υλικό, αντίγραφα σημαντικών ευρημάτων και ποικίλες δραστηριότητες.

Ο οικισμός αυτός της 6ης χιλιετίας π.Χ. βρίσκεται δίπλα στη γνωστή σε όλους μας «Σπηλιά του Κύκλωπα» στη Μάκρη. Στη θέση αυτή, κατά την δεκαετία του ’80 έγιναν ανασκαφικές έρευνες που έφεραν στο φως έναν σημαντικό νεολιθικό οικισμό, κατάλοιπα ενός μικρού εμπορικού σταθμού των κλασικών χρόνων, αλλά και κινητά και ακίνητα ευρήματα μεταγενέστερων εποχών, έως τους βυζαντινούς χρόνους, που αποκαλύπτουν τη διαχρονικότητα και τη μεγάλη σημασία που είχε ο χώρος αυτός για τους κατοίκους της περιοχής.

Η περιοδική έκθεση όμως δεν περιορίζεται μόνο στην πληροφόρηση. Φιλοδοξεί να καταστήσει το τοπικό κοινό συνδημιουργό και συνοδοιπόρο σε ένα ταξίδι στον χρόνο, με φόντο τον αρχαίο οικισμό της Μάκρης! Σας προσκαλούμε να εμπλουτίσετε το περιεχόμενο της έκθεσης με εικόνες του χθες και του σήμερα, που θα υποστηρίξουν τη διαχρονική χρήση του αρχαιολογικού χώρου, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργεί ποικίλες σχέσεις και δεσμούς με το φυσικό περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό σας προσκαλούμε να μας παραχωρήσετε προσωρινά παλιές ή νέες φωτογραφίες από το προσωπικό σας αρχείο, οι οποίες να εστιάζουν στον χώρο που εκτείνεται γύρω, πάνω και κάτω από τη σπηλιά του Κύκλωπα. Ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, στιγμιαίες, εκτυπωμένες ή ψηφιακές, καλλιτεχνικές ή αναμνηστικές, παλιές ή πρόσφατες, φωτογραφίες που βρήκατε στο παλιό συρτάρι του παππού ή εκείνες που βγάλατε κάποια Πρωτομαγιά με την παρέα, σε έναν περίπατο ή ρομαντική βόλτα, με ή χωρίς πρόσωπα….

Οι φωτογραφίες αυτές θα σαρωθούν και θα ψηφιοποιηθούν, ώστε να προβάλλονται στην οθόνη της περιοδικής έκθεσης του μουσείου κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Οι πρωτότυπες θα σας επιστραφούν.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να προσκομίσει μέχρι τις 03.11.2017 το φωτογραφικό υλικό που διαθέτει στα γραφεία της Υπηρεσίας μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Υπηρεσιακή είσοδος από Καντακουζηνού. Περιοχή έναντι του Δημοτικού Κάμπινγκ), καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:00-14:00. Οι ψηφιακές φωτογραφίες μπορούν να αποστέλλονται στο e-mail: efaevr@culture.gr.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας που θα προσκομίσουν φωτογραφικό υλικό, να συμπληρώσουν την αντίστοιχη δήλωση παραχώρησης, που θα τους δοθεί. Επιπροσθέτως, μπορούν, προαιρετικά, να αφήσουν γραπτή πληροφορία για τα εικονιζόμενα πρόσωπα, τη χρονολογία της φωτογραφίας, το γεγονός με το οποίο συνδέεται, ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία επιθυμούν να μοιραστούν με τους επισκέπτες της έκθεσης. Ευπρόσδεκτη είναι και η διάθεση αρχειακού φωτογραφικού υλικού από συλλόγους, μουσεία ή ιδιώτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου κκ. Ζωή Μιλτσακάκη και Φένια Παρδαλίδου στο τηλέφωνο: 25510-26103».

Ας δημιουργήσουμε από κοινού την πρώτη δράση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης!

φωτο: oldalexandroupoli.gr

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, , 26/10/2017}