Θα βγει ποτέ από την αφάνεια το σπήλαιο Μαρώνειας;

Μία ακόμη μελέτη ανάδειξης-προστασίας του σπηλαίου θα εκπονηθεί

Μελέτες επί μελετών και προγράμματα επί προγραμμάτων έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες για το σπήλαιο Μαρώνειας. Άλλες για την συντήρηση, άλλες για την ανάδειξη, άλλες για την καταγραφή του μορφολογίας και της πανίδας του, οι μελέτες άγνωστο παραμένει το τι απογίνονται. Φυσικά, όταν έρθει η ώρα για ανάδειξη τα θεωρητικά διατυπωμένα στις μελέτες συνήθως καθίστανται… ανεπίκαιρα κι ένας νέος κύκλος ξεκινά.

Ξεκινούν ξανά οι ανασκαφές

Αυτή τη φορά ευελπιστούμε ο κύκλος της εγκατάλειψης να έχει γράψει το τελευταίο του κεφάλαιο, καθώς σύμφωνα με την είδηση που έδωσε μέσω Facebook ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου «μετά από χρόνιες καθυστερήσεις και την παύση κάθε έρευνας από το 2010 λόγω έλλειψης χρημάτων, με την σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, ξαναρχίζουν οι ανασκαφικές εργασίες στο Σπήλαιο της Μαρώνειας. Αρχικά αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας στις αίθουσες με την επωνυμία “Μεγάλη Αίθουσα” και “Αίθουσα του Βωμού” ώστε ακολούθως να προχωρήσει η μελέτη αξιοποίησης τουλάχιστον του τομέα αυτού».

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ, που συνεδριάζει την Τετάρτη 31/03, το Σώμα καλείται να εγκρίνει ή όχι σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση του έργου: «Μελέτη ανάδειξης – προστασίας και βιώσιμης αξιοποίησης του σπηλαίου «Πολυφήμου» Μαρώνειας Ν. Ροδόπης προϋπολογισμού 750.000,00€.

Το σπήλαιο κι ο μύθος

Το σπήλαιο έχει μήκος περίπου 350 μέτρα, πλάτος 15-20 μέτρα και προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος. Δυστυχώς, χρόνια τώρα, είναι κλειστό για το ευρύ κοινό και μόνο σε επιστημονικές ομάδες επιτρέπεται η είσοδος για έρευνα. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτικές και σταλαγμιτικές μορφές και σπάνια πανίδα, ενώ επίσης ενδημούν 10 από τα 300 είδη νυχτερίδων που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρεις στο «φως» κεραμικά αντικείμενα που δείχνουν ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε την Νεολιθική περίοδο! Σύμφωνα με τον μύθο, ο Οδυσσέας μαζί με τους συντρόφους του είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο αυτό από τον Κύκλωπα φτάνοντας στα παράλια της Μαρώνειας. Χρησιμοποιώντας Μαρωνείτικο οίνο, κατάφεραν να μεθύσουν το Κύκλωπα και δραπέτευσαν.

«Δεν το βρήκαμε… Παρατημένα όλα!»

Παρά το «πλούσιο» αρχαιολογικό, μυθικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον, το σπήλαιο έχει περιπέσει στην αφάνεια, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι μόλις τρεις αξιολογήσεις που έχει στο Google, εκ των οποίων μία θετική και δύο αρνητικές. Ο χρήστης που έβαλε 5 αστεράκια στο σπήλαιο έγραψε: «Καταπληκτικό σπήλαιο με αρκετές νυχτερίδες και πολύ ενδιαφέρον εσωτερικό (η είσοδος δεν βρίσκεται στην τοποθεσία που δείχνει ο χάρτης, χρειάζεται 5λεπτο περπάτημα μέσα στους θάμνους για να την προσεγγίσετε)».

Οι χρήστες που έβαλαν 1 αστεράκι (στα 5) έγραψαν: «Δεν το βρήκαμε! Η πινακίδα απαγορεύεται η είσοδος σε αποθαρρύνει για περεταίρω εξερεύνηση. Πρέπει να περπατήσεις μέσα από τους θάμνους για να το βρεις» και «Δεν το βρήκαμε… Παρατημένα όλα!». Επομένως, ακόμη κι ο χρήστης που κατάφερε να μπει στο σπήλιο, παραδέχεται πως η είσοδός του δεν είναι η προφανής, ενώ οι άλλοι δύο χρήστες αποτυπώνουν το πασιφανές, πως εάν δεν είσαι… τολμηρός εξερευνητής, δεν μπορείς να μπεις εντός.

Επί του παρόντος, το μόνο που αναζητά απάντηση είναι ποιος μύθος θα επικρατήσει: Ο ομηρικός μύθος του Σπηλαίου ή ο «μύθος» της ανάδειξής του; Όσο για το κόστος της μελέτης στα 750.000 ευρώ, το μόνο που ελπίζουμε είναι -για μία φορά- τα χρήματα να πιάσουν τόπο.

Σημ. Η φωτογραφία είναι από την ομάδα «Πρωτέας»-Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 30/3/2021}