Μύθος κοντεύει να καταντήσει η ανάδειξη του… μυθικού σπηλαίου Μαρώνειας

Κι όμως, μετά από τόσα χρόνια, δεν έχουμε καν ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίησή του. Με ρυθμό χελώνας προχωρούν οι ανασκαφές από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας/Σπηλαιολογίας

Ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έγινε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

«Μία περίπτωση μνημειώδους απραξίας» χαρακτήρισε το σπήλαιο ο Θεόδωρος Μαρκόπουλος μιλώντας για τις διαχρονικές ευθύνες της ελληνικής πολιτείας

Μεγαλύτερος κι από τον ομηρικό, τείνει να γίνει ο μύθος της αξιοποίησης κι ανάδειξης του σπηλαίου Μαρώνειας, γνωστού κι ως «Πολύφημου» από τον κύκλωπα που τύφλωσε ο Οδυσσέας.
Κι όμως, μετά από τόσα χρόνια που το σπουδαίο αυτό σπήλαιο με ολόκληρη μυθολογία πίσω του απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, δεν έχουμε ούτε μία έτοιμη και άμεσα εφαρμόσιμη μελέτη να επιδείξουμε, για την πλήρη, στοχευμένη και λειτουργική αξιοποίησή του.

Ανασκαφές με ρυθμούς χελώνας
Τις τελευταίες δεκαετίες οι ανασκαφές προχωρούν με ρυθμούς χελώνας από τη βραδυκίνητη Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας/Σπηλαιολογίας, αλλά τουλάχιστον ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έκανε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το οποίο ενέκρινε να προχωρήσουν τα βήματα για τη μελέτη ανάδειξης, προστασίας και βιώσιμης αξιοποίησης του σπηλαίου «Πολυφήμου», προϋπολογισμού 1εκ€.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, το ποσό της μελέτης θα είναι πάρα πολύ μικρότερο στην τελική του αξία. Ωστόσο, θυμίζουμε πως ήδη έχει δαπανηθεί πακτωλός δημόσιου χρήματος που κυριολεκτικά μέχρι στιγμής έχει πέσει… στην σπηλιά του Κύκλωπα!

Απηύδησε, όχι με την παρούσα διοίκηση, αλλά με το πόσα χρόνια ακούει την ίδια ιστορία, ο Κώστας Κατσιμίγας

Απηύδησε ο Κώστας Κατσιμίγας
Απηύδησε από τις δεκαετίες που ακούει περί αξιοποίησης του σπηλαίου, αλλά ουσιαστικά αξιοποίηση δεν βλέπει, ο Κώστας Κατσιμίγας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Αφότου ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν αφορά τη μελέτη καθαυτή, αλλά την τροποποίηση σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας ΑΜΘ και Υπουργείου Πολιτισμού, κατήγγειλε κωλυσιεργία από πλευράς του Υπουργείου στην ολοκλήρωση των ανασκαφών.

«Ήμουν παιδάκι και γέρασα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι, ενώ υπάρχουν κι άλλα σπήλαια στη χώρα, το δικό μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να έχει πίσω του έναν ολόκληρο ομηρικό μύθο, από τους πιο ξακουστούς.

Χρ. Μέτιος: «Είναι ένα βήμα»
Πως να υπάρχει μελετητής, αφού δεν υπάρχει ακόμη διαγωνισμός, διερωτήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος πάντως γνωστοποίησε ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα από την Υπηρεσία, ενώ υπάρχει σχετική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών. «Δεν είναι όλα έτοιμα» αναγνώρισε, ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι ένα βήμα», αναγνωρίζοντας ότι για την ανάδειξη αυτού του σπηλαίου «έχουν αγωνιστεί οι πάντες».

Περήφανος για την εξέλιξη δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη βιώσιμη αξιοποίηση, που έχει να κάνει με την τήρηση των κανόνων, ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον». Αναγνώρισε καθυστέρηση από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά σημείωσε ότι έχουν γίνει ανασκαφικές εργασίες ακόμη και πρόσφατα.

Ψάχνοντας είσοδο και… ευθύνες
Στο σήμερα πάντως, όποιος πάει στην περιοχή, είτε με χάρτη, είτε με gps, είτε με πυξίδα, είσοδο δεν θα εντοπίσει, καθώς αυτή μπορεί να την υποδείξει μόνο κάποιος έμπειρος γνώστης της γεωμορφολογίας της περιοχής.

«Είναι ντροπή για την ελληνική δημοκρατία, για όλους μας, το γεγονός ότι προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι κάτι γίνεται, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσε να διδάσκεται ως μία περίπτωση μνημειώδους απραξίας σε όσους ασχολούνται με τη δημόσια διοίκηση» είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, περιγράφοντας ένα τοπίο εγκατάλειψης, στο οποίο επί δεκαετίες δεν έχει γίνει καμία ουσιαστικά κατασκευαστική εργασία στην κατεύθυνση αξιοποίησης κι ανάδειξης.

Όσο για το πότε θα ανοίξει το σπήλαιο για το κοινό, αυτό το ερώτημα παραμένει ίσως ο μεγαλύτερος μύθος από όλους.

Πηγή: https://xronos.gr/ 17/11/2023