Σε κίνδυνο τα δάση της Σαμοθράκης: Δέχονται επίθεση από φλοιοφάγο έντομο!

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται και επίσημα το δάσος της Χώρας στο νησί της Σαμοθράκης καθώς το έχουν «επισκεφθεί» τα φλοιοφάγα έντομα  tomicus piniperda. Τα έντομα αυτά προκαλούν σημαντική καταστροφή στα δέντρα, καθώς τρώγοντας τον φλοιό τους, ουσιαστικά τα νεκρώνουν.

Η καταπολέμηση του εντόμου γίνεται συνήθως με υλοτόμηση των δέντρων – ξενιστών τους και σε αυτή την απόφαση έχει οδηγηθεί ο Δήμος Σαμοθράκης. Ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στo Facebook:

Κατόπιν πρόσκλησης από τον δήμο, πραγματοποιήθηκε σήμερα αυτοψία στο περιαστικό δάσος της Χώρας από δύο Δασολόγους παρουσία του Αντιδημάρχου κου Χρ. Πρόξενου και ύστερα από την αποστολή δειγμάτων προς εξέταση που είχε προηγηθεί.

Συγκεκριμένα την αυτοψία έκαναν οι κοι Δημήτρης Αβζής, Δασολόγος – Εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και Αθανάσιος Γαλαζούλας, Δασολόγος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης.

Η δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus Piniperda έχει ήδη νεκρώσει αρκετά δέντρα.

Ο δήμος ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΑΜΕΣΑ (χωρίς καθυστέρηση γιατί έχει ήδη εκπονηθεί ο σχετικός Πίνακας Υλοτομίας) την κοπή και απομάκρυνση δέντρων συνολικού όγκου τουλάχιστον 750 κυβικών μέτρων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του δασαρχείου η ξύλευση και απομάκρυνση υπολογίζεται ότι ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 30/7/2019}