Αγωνιούν για το μέλλον του ΣΔΑΝΞ οι εργαζόμενοι

Δημ. Γαλανόπουλος: «Πρέπει να διασφαλισθούν οι εργαζόμενοι– Να απορροφηθούν από τους δήμους, αν διαλυθεί ο ΣΔΑΝΞ» – Η νέα διοίκηση και τα αυξημένα κοστολόγια στη Διαχ/ση Απορριμμάτων

Αγωνία και προβληματισμός για το μέλλον του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, επικρατεί στους κόλπους των εργαζομένων.

Μια απόλυτα δικαιολογημένη αγωνία, καθώς από την μια ο ίδιος ο Δήμαρχος Τοπείρου και πρόεδρος του ΔΣ του ΣΔΑΝΞ είχε αναφερθεί στην…μετα βίας 5-6 μηνών ζωή του ΧΥΤΑ (σε σχετικό ρεπορτάζ της «Θ» στις 4 Απριλίου 2019), ενώ από την άλλη ούτε το έργο του ΧΥΤΑ (αν και οι ξανθιώτικες κοινοπραξίες δικαιώθηκαν) έτυχε…εξέλιξης αλλά και το «πουλάκι» για την μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) πέταξε και ο Δήμος Ξάνθης έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.

«ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΔΑΝΞ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Ξάνθης κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, επισημαίνοντας ότι «έχουμε νέα δημοτική αρχή στον Δήμο Ξάνθης. Εν αναμονή ανάληψης των καθηκόντων από τον νέο Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, θα συζητήσουμε σε νέα βάση. Υφίσταται η αγωνία των εργαζομένων και πρωτίστως μας ενδιαφέρει η διασφάλιση των εργαζομένων, ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών και αν αποφασίσουν (ο,τιδήποτε αποφασίσουν) μας ενδιαφέρει να παραμείνουν οι εργαζόμενοι με οποιονδήποτε τρόπο. Αν διαλυθεί δηλαδή ο ΣΔΑΝΞ, να απορροφηθούν από τους δήμους. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα. Θα μιλήσουμε με τον νέο δήμαρχο σε νέα βάση. Και βέβαια υπάρχει αγωνία των εργαζομένων και μόνον που ακούγονται όλα αυτά. Σαφώς και ανησυχούν. Αν διαλυθεί ο ΣΔΑΝΞ, θεωρώ ότι θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι από τους δήμους, ανάλογα με την δύναμη και τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Δεν νομίζω ότι θα έρθουμε σε μέρες απολύσεων. Σε αυτήν την περίπτωση θα μας βρουν απέναντί τους. Εν τω μεταξύ στον «σύνδεσμο» υπάρχει και ένας δυνατός «στόλος». Υπάρχουν καινούρια απορριμματοφόρα, χώροι εγκατάστασης για τους εργαζόμενους. Γενικά οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε έναν πολύ ικανοποιητικό χώρο όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις».

«ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ – ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΞΑΝΘΗΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΑΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ»

 «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση ούτε σε επίπεδο συλλόγου, ούτε σε επίπεδο διεύθυνσης. Δεν υπάρχει κάτι και έτσι όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την νέα διοίκηση του ΣΔΑΝΞ. Από ότι έχω ακούσει την προεδρία θα την λάβει ο Δήμος Ξάνθης. Πάντως θα μιλήσουμε και με τους άλλους δημάρχους, αλλά όπως προείπα, σε επίπεδο συλλόγου, μας ενδιαφέρει πρωτίστως η διασφάλιση των εργαζομένων αλλά και η καλή λειτουργία του ΣΔΑΝΞ, όσο αυτό είναι εφικτό» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «μας ενδιαφέρει επίσης και το κοστολόγιο. Οι εργαζόμενοι είναι και δημότες της Ξάνθης. Αν αυξηθεί για παράδειγμα το κοστολόγιο μεταφοράς των απορριμμάτων, θα αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη. Όλα αυτά θα είναι σε βάρος των δημοτών. Δεν περιμένουμε μόνον την νέα δημοτική αρχή του Δήμου Ξάνθης. Περιμένουμε και τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης. Άλλαξαν τα υπουργεία και ενδεχομένως να έχουμε κάτι καινούριο από πλευράς υπουργείων. Πάντως, σε ο,τι αφορά στην μετατροπή του ΣΔΑΝΞ σε  ΦΟΔΣΑ, συμφωνώ απόλυτα στο ότι υπάρχουν όλα τα εχέγγυα (στόλος, απορριμματοφόρα, εργαζόμενοι, εγκαταστάσεις κλπ) για να λειτουργήσει».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΔΑΝΞ ΣΤΗΝ «Θ»

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, σε δηλώσεις του στην «Θ» στις 4 Απριλίου 2019, αναφορικά με την μετατροπή του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ είχε αναφέρει επακριβώς:

«ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ…ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ»

«Η χρηματοδότηση από την περιφέρεια και το ΕΣΠΑ κολλάει στο ότι εμείς δεν είμαστε ΦΟΔΣΑ. Ενώ ήμασταν ΦΟΔΣΑ, ξαφνικά μας απένταξαν και θεωρούν ΦΟΔΣΑ μόνον την ΔΙΑΜΑΑΘ. Ενώ υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι σε όλη την Ελλάδα και παραλόγως τον σύνδεσμο Ηρακλείου τον έκαναν ΦΟΔΣΑ, εδώ δεν θέλουν να μας κάνουν ΦΟΔΣΑ. Είμαστε ένα μοντέλο τεσσάρων δήμων που πηγαίνουν πολύ καλά σε αυτό το θέμα και θέλουν να το διαλύσουν για να γίνει ένας περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων».

«ΕΙΠΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ ΧΑΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤ. ΙΓΙΑΝΝΙΔΗΣ»

Σε ο,τι αφορά τώρα την δημοπρασία για το έργο του ΧΥΤΑ, ο κ. Μίχογλου ανέφερε ότι «η δημοπρασία πέρασε κατά πλειοψηφία. Το πέρασε η αποκεντρωμένη, έκαναν ένσταση οι άλλοι διαγωνιζόμενοι (της Ξάνθης) έναντι της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, στον Επιτροπή του άρθρου 152 η οποία δικαίωσε τους εργολάβους της Ξάνθης και την πρόταση την δική μου επί της ουσίας. Η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» προσέφυγε στο εφετείο, οπότε είμαστε εν αναμονή. Αυτά είναι τα προβλήματα που έχουμε. Τότε είχαν διαφωνήσει ο κ. Δημαρχόπουλος και ο κ. Ιγιαννίδης που είμαστε Εκτελεστική Επιτροπή. Εγώ δεν συμφώνησα. Είπα να ανοίξουν οι προσφορές για όλους και όποιος έχει την μεγαλύτερη προσφορά να το πάρει. Βέβαια, τώρα είναι δίκοπο «μαχαίρι» η κατάσταση αυτή. Αν προχωρήσει η διαδικασία και βγει διαφορετική απόφαση, τι θα κάνουμε εμείς μετά; Αν και αυτό είναι θέμα της επιτροπής που αποτελείται από 6-7 μέλη. Η επιτροπή θεώρησε ότι δεν πρέπει να ανοιχτούν ακόμη οι προσφορές, γιατί πρέπει να έχουμε τελική απόφαση. Δεν μπορείς να το παίζεις «κορώνα – γράμματα».

«ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ 4-5 ΜΗΝΕΣ ΖΩΗΣ ΕΧΕΙ Ο ΧΥΤΑ»

«Δεν είναι μόνον ο χρόνος. Είναι και η χρηματοδότηση. Πείτε ότι θα το πάρει η «χ» ή «ψ» κοινοπραξία. Χρήματα όμως δεν υπάρχουν αν δεν εγκριθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Κολλάμε και εκεί γιατί υπήρξαν υποσχέσεις για χρηματοδότηση (εδώ και 4-5 χρόνια) όμως μας ήρθαν την χρονιά που πέρασε και μας είπαν ότι «όποιος δεν είναι ΦΟΔΣΑ μέχρι τον Φεβρουάριο (που βγήκε ΦΕΚ) δεν μπορεί να κάνει έργα» είπε επίσης ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «έχουμε διπλό πρόβλημα. Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Πρέπει να μας κάνουν ΦΟΔΣΑ, οπότε να ξεκινήσει η δεύτερη λεκάνη, αλλιώς ο ΧΥΤΑ έχει μετά βίας 4-5 μήνες ζωή. Αλλιώς πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ και τα σκουπίδια του Νομού Ξάνθης, να πηγαίνουν στην Καβάλα και στην Κομοτηνή με επιβάρυνση όλων των δημοτών. Αυτά τα έργα για εμένα έπρεπε να γίνουν πριν 6 – 7 χρόνια. Οι προηγούμενη διοίκηση (δεν μιλώ για τον κ. Δημαρχόπουλο, που είμαστε της τελευταίας πενταετίας). Έπρεπε να μεριμνήσουν για να υπάρχει συνέχεια του ΧΥΤΑ. Είμαστε ο μόνος αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι άλλοι έχουν περισσότερα προβλήματα. Παρόλα αυτά, οι δυο Βουλευτές κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μας συμπαραστάθηκαν. Κάναμε μια συνάντηση με τον υπουργό στην Βουλή, κ. Φάμελο. Ο κ. Φάμελος ήθελε να κλείσει και τον Σύνδεσμο Απορριμμάτων και να τον μεταβιβάσει στην ΔΙΑΜΑΑΘ και του είπα ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες (υπάλληλοι, οχήματα, κτίρια). Θέλουν να τα κάνουν με μια διαταγή, να μεταβιβαστούν στην ΔΙΑΜΑΑΘ και η ΔΙΑΜΑΑΘ δεν θέλει να τα διαχειριστεί η ίδια, αλλά να πάρει μόνο το έργο. Όλα είναι…τα λεφτά και το ποιος θα διαχειριστεί το έργο».

\

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 27/7/2019}