Σβήνει η κτηνοτροφία στη Ροδόπη

Περισσότερα από 110.000 αιγοπρόβατα «χάθηκαν» σε λιγότερο από μία 10ετία, σχεδόν κατά 1.000 μειώθηκαν οι εκτροφές στο Νομό μας

Οι προτάσεις των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για αλλαγές στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

Σβήνει η κτηνοτροφία στη Ροδόπη, σύμφωνα με τους επίσημους απογραφικούς πίνακες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με στοιχεία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δεδομένα που συγκρίνουμε, σε μόλις 9 χρόνια στη Ροδόπη τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί κατά 111.960 και οι εκτροφές αιγοπροβάτων έχουν μειωθεί κατά 979. Εκτός από τους απόλυτους αριθμούς και ποσοστιαία μιλάμε για τεράστιες μειώσεις, αφού έχει απομείνει περίπου το 60% των αιγοπροβάτων και περίπου το 55% των εκτροφών.

Τα στοιχεία
Ροδόπη αιγοπρόβατα ανά έτος: 2015: 289.309, 2016: 231.653, 2017: 223.511, 2018: 218.669, 2019: 214.158, 2020: 205.997, 2021: 190.466, 2022: 183.797, 2023: 177.349. Μείωση σε 9 χρόνια 111.960.
Ροδόπη εκτροφές αιγοπροβάτων ανά έτος: 2015: 2.260, 2016: 1.507, 2017: 1.425, 2018: 1.374, 2019: 1.346, 2020: 1.341, 2021: 1.296, 2022: 1.276, 2023: 1.281. Μείωση σε 9 χρόνια 979.

SOS από τους κτηνοτρόφους ΑΜΘ
Με δεδομένες τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στη Ροδόπη, αλλά συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κι ενώ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έχει ήδη δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της ιδίως στην ελληνική επαρχία, με νέα τους επιστολή SOS προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και κάθε συναρμόδιο φορέα, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, θυμίζουν ότι από το 2021 έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα ΚΑΠ. Παράλληλα, επαναφέρουν για πολλοστή φορά τις προτάσεις τους με στόχο τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Οι κτηνοτρόφοι θυμίζουν αναλυτικά πως το 2021: «Ζητούσαμε την άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, ώστε οι ενισχύσεις να κατευθυνθούν σε όσους δουλεύουν και παράγουν στην κτηνοτροφία, σε ενεστώτα χρόνο, αναλογικά και δίκαια. Επισημάναμε ανεφάρμοστες σχεδιαζόμενες δράσεις, λανθασμένες αποφάσεις κατανομής κονδυλίων και παράλογες αποφάσεις, με χαρακτηριστικότερη την εξόφθαλμη περίπτωση, της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βοοειδών, όπου με παρεμβάσεις μας, όλοι μαζί οι φορείς τον κτηνοτρόφων, καταφέραμε ν’ αλλάξουμε την αρχική απαράδεκτη, άδικη και καταστροφική πρόταση. Δυστυχώς για την ελληνική κτηνοτροφία και γεωργία, οι συντάκτες του Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 […] αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων».

Δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων
Με δεδομένο ότι αναμένονται τροποποιήσεις ύστερα από το ευρωπαϊκό φιάσκο στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υπογραμμίζουν για ακόμη μία φορά ότι «πάντα στην πατρίδα μας το πρόβλημα δεν ήταν η εισροή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ο τρόπος κατανομής τους, με ευρηματικές λύσεις τύπου ιστορικών δικαιωμάτων».

Ακολουθούν οι προτάσεις αναλυτικά:
Βασική Ενίσχυση: Οριζόντια καταμέτρηση του ζωικού κεφαλαίου, στις περιοχές υπέρμετρης αύξησής του, από το 2015 μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι το2021 ο τότε υπουργός Σ. Λιβανός, είχε επισημάνει την υπέρμετρη αύξηση των αμνοεριφίων της Κρήτης κατά 600%! Συμπληρωματική κατανομή επιλέξιμων βοσκοτοπικών εκτάσεων, στους κτηνοτρόφους των περιοχών της χώρας, που από το 2015 τους κατανεμήθηκε βοσκότοπος με υψηλότερη πυκνότητα βόσκησης, ίση με τη διαφορά από τη χαμηλότερη πυκνότητα, που αντιστοιχεί στην κατηγορία Χωρικής Ενότητας που ανήκουν (ηπειρωτική χώρα ή νησιά). Στόχος η κοινή πυκνότητα βόσκησης ανά είδος χωρικής ενότητας (ηπειρωτική χώρα ή νησιά). Επανυπολογισμός των Μοναδιαίων Αξιών ανά εκτάριο της Βασικής Ενίσχυσης, μετά τη συμπληρωματική κατανομή επιλέξιμων βοσκοτοπικών εκτάσεων. Μετά τον επανυπολογισμό, ατομική ενημέρωση όλων των δικαιούχων. Είναι απαράδεκτο, άδικο κι εκτός λογικής, να μην επικαιροποιούνται οι ατομικές μοναδιαίες αξίες των δικαιωμάτων, αφού αποφασίσατε να μην τα καταργήσετε άμεσα και να ισχύουν τα δικαιώματα του 2015 και οι μοναδιαίες αξίες του 2019, όπως αυτές εξελίχθηκαν μετά τη μερική σύγκλιση! Οι συμπληρωματικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων θα χρησιμοποιηθούν για όλες τις ενισχύσεις που αφορούν εκτάσεις βοσκοτόπων. Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκοτόπων, θα γίνεται μόνο με την κατοχή ζωικού κεφαλαίου, υπολογιζόμενο με την πυκνότητα βόσκησης της χωρικής ενότητας που ανήκει η έκταση.

Αναδιανεμητική: Δικαιούχοι θα πρέπει να είναι όλοι όσοι πληρούν τα εκτατικά όρια και όχι μόνο όσοι είναι δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης.

Οικολογικά σχήματα: Επαναπροσδιορισμός δράσεων και ποσών ενίσχυσης, μετά από διάλογο με τους φορείς των κτηνοτρόφων και αφού προηγουμένως προσδιοριστούν με ακρίβεια, τα είδη των εκτροφών (εκτατικές ή εντατικές) και η παραγωγική τους κατεύθυνση (γαλακτοπαραγωγή, μικτή, κρεοπαραγωγή, αναπαραγωγή). Συνδυασμός δράσεων ανά είδος εκτροφής, αλλά και δράσεων που μπορούν να έχουν και τοπικό χαρακτήρα.

Εξισωτική αποζημίωση (ΕΑ): Επιστροφή του όρου επιλεξιμότητας της μόνιμης κατοικίας, για την είσπραξη της ΕΑ. Αύξηση των ποσών των δικαιούχων κτηνοτρόφωντης ΕΑ για τις ορεινές, με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα περιοχές, στα επίπεδα του 2015, ώστε ν’ αποτελέσει οικονομικό κίνητρο, γεωργικής και δημογραφικής ανάπτυξης, αυτών των περιοχών. Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ από το 2015 μέχρι σήμερα και χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, αύξησαν τους δικαιούχους της ενίσχυσης, από τις 90.000 σε 405.000 κι εκτόξευσαν το κονδύλι της ΕΑ από τα 120.000.000€ στα 255.000.000€, με όλους τους κτηνοτρόφους να εισπράττουν υποπολλαπλάσια ποσά απ’ ότι στο παρελθόν. Κατάφεραν να μοιράσουν στα 2/3 όσων κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, μια στοχευμένη ενίσχυση που ενίσχυε κατά κύριο λόγο την εκτατική κτηνοτροφία των περιοχών αυτών. Δηλαδή, εφαρμόστηκε η γνωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά και πολιτικά πετυχημένη συνταγή «δώσε και σε μένα μπάρμπα», με τον «μπάρμπα» να κάνει επιδοματική πολιτική εις βάρος των κτηνοτρόφων αυτών των περιοχών.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις: Αύξηση του ηλικιακού ορίου επιλεξιμότητας των αγελάδων για το Μέτρο Α στη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, από τα 12 στα 14 έτη. Αύξηση της ενίσχυσης για το Μέτρο Α, στα 200 ευρώ ανά γέννα αγελάδας. Ενίσχυση με νέο μέτρο συνδεδεμένης ενίσχυσης, των μοσχίδων αναπαραγωγής. Για κάθε μοσχίδα 500 ευρώ, συν 200 ευρώ για τις μοσχίδες ελληνικών πιστοποιημένων φυλών. Περιορισμός επιλεξιμότητας των σφαγίων των Μέτρων Β’ και Γ’, μόνο σε αυτά που έχουν γεννηθεί σε ελληνικές εκτροφές και οδηγούνται για σφαγή από τους ίδιους εκτροφείς. Ενίσχυση παχυντών με 50 ευρώ ανά σφάγιο και μόνο για τα σφάγια που γεννήθηκαν σε ελληνικές εκτροφές. Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των έξι σφαγείων ανά κωδικό εκτροφής στα Μέτρα Β’ και Γ’.

Ευζωία βοοειδών & αιγοπροβάτων: Άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων από το 2024 και ενημέρωση για την κατεύθυνση των κονδυλίων που δε χρησιμοποιήθηκαν το 2023. Δικαιούχοι όλων των παραπάνω ενισχύσεων θα πρέπει να είναι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, δηλαδή όσοι το γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το εξωγεωργικό, με εξαίρεση όσους κατοικούν μόνιμα σε ορεινές, με φυσικούς περιορισμούς, με ειδικά μειονεκτήματα και σε νησιωτικές περιοχές.

«Αν οι παραπάνω προτάσεις μας υλοποιηθούν ολοκληρωμένα, τα ποσά των ενισχύσεων που θα εισπράξουν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπεται να εισπράξουν με το ισχύων καθεστώς και για τους περισσότερους μεγαλύτερα και από αυτά που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια! Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτό θα επιτευχθεί χωρίς επιβάρυνση των “λεφτόδεντρων”, αλλά με την ανακατανομή των ενισχύσεων, προς το δικαιότερο», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Πηγή https://xronos.gr/ 22/3/2024