Το Save Your Hood μας καλεί να καθαρίσουμε το Δέλτα του Έβρου

To Save Your Hood διοργανώνει εθελοντικό καθαρισμό και μας καλεί να βρεθούμε στο Δέλτα του Έβρου με σκοπό την ανάδειξη του οικοσυστήματος της περιοχής και της άμεση προστασία του. 

Η διάρκεια της δράσης θα είναι περίπου δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τον καθαρισμό των παρακείμενων περιοχών από τα απορρίμματα καθώς και ενημέρωση των εθελοντών για την σημαντικότητα του οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και της σημασίας της διατήρησης του.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε επικοινωνία με την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Η ομάδα του Save Your Hood θα παρέχει στους εθελοντές τις απαραίτητες σακούλες για την πραγματοποίηση της δράσης. Αυτό που θα χρειαστούμε από εσας είναι να έχετε γάντια εργασίας και να φοράτε γαλότσες και το πλατύτερο χαμόγελό σας

Δήλωση συμμετοχής εδώ.

Λίγα λόγια για το σημείο δράσης:
Το Δέλτα του Έβρου καλύπτει έκταση περίπου 200.000 τ.μ. στα νότια του νομού Έβρου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης και το μεγαλύτερό του μέρος είναι ενταγμένο στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000 (σύμφωνα με τις Οδηγίες 79/409/ΕΟΚ και 92/43/ΕΕ[5]. Οπως χύνεται ο ποταμός Έβρος στην θάλασσα δημιουργούνται λίμνες, λιμνοθάλασσες και νησίδες με εξαιρετικά σπάνιο μικροκλίμα και πλούσια βλάστηση που αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πουλιών και ζώων. Η πιο σημαντική συνεισφορά του Δέλτα του Έβρου στο οικοσύστημα είναι στη μετανάστευση και στο ξεχειμώνιασμα δεκάδων ειδών πτηνών.

Πρόβλημα του υγρότοπου αποτελεί η συρρίκνωση του λόγω αλλαγών στη χρήση γης (π.χ. ανάπτυξη κατοικήσιμων περιοχών), το παράνομο κυνήγι, η μη βιώσιμη άρδευση, η εκτροπή υδάτων, αλλά και η ρύπανση κυρίως από Αστικά Στερεά Απόβλητα όπως συσκευασίες, ρουχισμός, μπουκάλια, δοχεία και κάθε λογής πλαστικά. Ο υψηλός αριθμός απορριμάτων σε συνδυασμό με την ανεπαρκή διαχείρισή τους, αλλά και τις παράνομες χωματερές, οδηγούν στη ρύπανση του εδάφους, του νερού και των υγροτόπων.

Στόχος της δράσης είναι ο συντονισμένος καθαρισμό του παρακείμενου δρόμου στο Δέλτα, με επίκεντρο την απομάκρυνση απορριμμάτων για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και κατ’ επέκταση της προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, ενώ παράλληλα θα καταγραφούν και θα φέρουμε στο φως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ….

πηγή https://www.e-evros.gr/ 7/3/2024