Κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία εξήγγειλε ο Τσίπρας από τη Θράκη!

Την  κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή για οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις  της μειονότητας στη Θράκη, που στο εξής θα είναι προαιρετική, εξήγγειλε από την Κομοτηνή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, η σημερινή κατάσταση δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα και, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στο Μουφτή.

Η προσφυγή θα είναι προαιρετική και μόνο εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στο Μουφτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδια θα είναι τα αστικά δικαστήρια, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Με την ίδια πρωτοβουλία, θα διατυπώνεται ρητά ότι τις κληρονομικές και οικογενειακές σχέσεις διέπει το αστικό δίκαιο και μόνο αν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το δηλώνουν   εγγράφως θα ρυθμίζεται από το ισλαμικό δίκαιο ενώ θα διασφαλιστούν τα θέματα των διαθηκών που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα νόμιμα. Τέλος, με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν οι δικονομικοί κανόνες που θα διέπουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τους Μουφτήδες, στις περιπτώσεις που κάποιοι επιλέξουν ότι θα απευθυνθούν εκεί.

“Οι αξιακοί κώδικες και της πλειονότητας και της μειονότητας θα βρουν κοινά στοιχεία και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε κάνει ακόμη πιο ισχυρή την κοινωνική συνοχή και τους δεσμούς που μας κινούν ισότιμα μπροστά, προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Εκτιμάται η ρύθμιση αντιμετωπίζει μετά από έναν αιώνα το απαρχαιωμένο ζήτημα των ιεροδικείων, μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη, που πλήττει τη θέση της γυναίκας ενώ αναμένεται να τύχει της ικανοποίησης του δικαιωματικού χώρου αλλά και του νομικού κόσμου που θέτει το θέμα εδώ και χρόνια Σύντομα, εξάλλου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται η έκδοση απόφασης μετά από προσφυγή μουσουλμάνας της Θράκης για το θέμα.

Μιλώντας για τα μειονοτικά θέματα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πολιτεία στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση αλλά παρεμβαίνει για να βελτιώνει τα προβλήματα στα μειονοτικά σχολεία. Εξάλλου σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις αυτές που λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές ανάγκες θα συμπεριλάβουν σταδιακά και τα νηπιαγωγεία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr, 15/11/2017}