Το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2020 στις 7.00, τελέστηκαν από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, τα θυρανοίξια της Βυζαντινής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, που βρίσκεται στα Θέρμα Σαμοθράκης.

Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη συγκεκριμένη εκκλησία είναι ότι «έρχεται» από το πολύ μακρινό παρελθόν, αφού ο Μητροπολίτης στο πέρας της τελετής ευχαρίστησε θερμά την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Εφορεία βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων, στην οποία και παραμένει το μνημείο, για την πετυχημένη στήριξη και επιστημονικά άριστη αναπαλαίωση της παλαιάς βυζαντινής Ιεράς Μονής.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την σχετική αλληλογραφία που υπήρχε μεταξύ της Μητροπόλεως και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τονίζοντας, πως κατόπιν συνεννοήσεως των δύο πλευρών, στην Ιερά Μονή θα τελούνται τέσσερις Θείες Λειτουργίες τον χρόνο σε συγκεκριμένες κάθε φορά ημερομηνίες, σύμφωνα με την παλαιά ευλαβική συνήθεια των σαμοθρακιτών χριστιανών. Τέλος προέτρεψε όλους να διατηρήσουν και να προστατέψουν τον χαρακτήρα του μνημείου, με τη μη-τοποθέτηση εικόνων και άλλων σύγχρονων αντικειμένων και σκευών στο ναό και διαβεβαίωσε πως η μητρόπολη θα είναι πρωτεργάτης σε αυτό το σκοπό.

Η «νέα» αυτή εκκλησία πάντως, πέρα από τη θρησκευτική σημασία της αποτελεί και έναν ακόμη λόγο να επισκεφτεί κανείς τη Σαμοθράκη, που ούτως ή άλλως διαθέτει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.

Όσο για τη μετάβαση στο νησί, αυτή αναμένεται να γίνει ακόμη πιο εύκολη στο εγγύς μέλλον, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «R» και ο Μητροπολίτης είναι από τους ανθρώπους που εργάζονται για το σκοπό αυτό.

Τον προβληματισμό του αυτόν, μάλιστα, τον μοιράστηκε πρόσφατα και με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη που επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 25/7/2020}