Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” επιστρέφουν στη Σαμοθράκη

Επιστρέφουν και φέτος τα “Αθλητικά Μονοπάτια” στη Σαμοθράκη καθώς κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε η συμμετοχή του δήμου Σαμοθράκης στο εν λόγω πρόγραμμα.

Τα Αθλητικά Μονοπάτια είναι ένα πρόγραμμα προώθησης της αθλητικής παιδείας, μέσω δράσεων που προάγουν την ψυχική και σωματική υγεία.

Το πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-18 καθώς και σε ενήλικες  και λαμβάνει χώρα καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε επιλεγμένους χώρους (παραλία & σχολείο) από ομάδα επιλεγμένων επαγγελματιών.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 10 μήνες με έναρξη τον Οκτώβρη του 2019 και λήξη τέλος Ιούλη 2020, ενώ παράλληλα και το καλοκαίρι του 2020, θα διεξαχθή και  το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης διάρκειας τριών εβδομάδων η έναρξη του οποίου τοποθετείται μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εκμάθηση ασφαλούς κολύμβησης, αθλητικές δραστηριότητες, πνευματικές δραστηριότητες, όπως το σκάκι, διαδραστική γνωριμία και εξοικείωση με άτομα με αναπηρία.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αντίστοιχης υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής.Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 σε νησιά της άγονης γραμμής, προσφέροντας μαζί με τις υπηρεσίες και τον απαραίτητο αθλητικό εξοπλισμό (26-νησιά, 3000 παιδιά).

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική ενασχόληση των παιδιών με έμφαση στην ανάπτυξη των αθλητικών και κιναισθητικών δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της αθλητικής τους κουλτούρας. Για την υλοποίηση του προγράμματος επιλεγμένοι καθηγητές φυσικής αγωγής επιμορφώνονται σε θέματα άσκησης, διατροφής και υγείας, ειδικά διαμορφωμένα για τους πληθυσμούς των περιοχών διεξαγωγής του, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν σκακιστές και άλλες ειδικότητες.

Τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος Αθλητικά Μονοπάτια τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφηκαν από επιστημονικούς συνεργάτες του προγράμματος τόσο σε επίπεδο κιναισθητικής, όσο και ψυχοσωματικής βελτίωσης. Κοινωνικοποίηση, ομαδική δράση, ανάδειξη φυσικών ικανοτήτων των παιδιών, διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στην άσκηση και την υγεία, είναι μερικά από τα πιστοποιημένα ευεργετήματα του προγράμματος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 30/9/2019}