Η Σαμοθράκη ίσως αποτελεί καταφύγιο γι’ αυτήν την πολύ σπάνια αράχνη!

Αυτή είναι η αράχνη-πασχαλίτσα (Ladybug Spider) και είναι μία από τις πιο σπάνιες αράχνες του κόσμου. Τόσο σπάνια, που από το 1896 θεωρούνταν εξαφανισθέν είδος! Ωστόσο ελάχιστα άτομα του είδους που είχαν ανακαλυφθεί στην Μεγάλη Βρετανία (από όπου είναι και η καταγωγή της) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχαν κάνει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν, αλλά και πάλι η αράχνη-πασχαλίτσα παραμένει ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση αραχνοειδή του πλανήτη.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη Σαμοθράκη και ανεβασμένη στο Facebook από την Theodora Foti και αποτελεί μία ένδειξη ότι το νησί του Έβρου μπορεί να είναι ένα «σπίτι» για το σπάνιο αραχνοειδές. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Σαμοθράκη διαθέτει ένα περιβαλλοντικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας στο οποίο ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και η συγκεκριμένη αράχνη, η οποία είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο.

Είναι προφανές από που έχει πάρει το όνομά της, ενώ πέρα από το ασυνήθιστο σώμα της, παρουσιάζει και μία ασυνήθιστη συμπεριφορά αναφορικά με την αναπαραγωγή της. Η μαμά-αράχνη, αφού γεννήσει τα αυγά της και από αυτά προκύψουν οι νέες αράχνες, πεθαίνει και γίνεται η τροφή τους προκειμένου αυτά να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ξεκινήσουν τον δικό τους βιολογικό κύκλο στη φύση.

Η αράχνη-πασχαλίτσα έχει προκαλέσει κατά καιρούς μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα και έχουν «τρέξει» διάφορα πρότζεκτς στην Ευρώπη με στόχο την προστασία και την αναπαραγωγή της.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr, 16/6/2019}