Θα είναι το Σάμαλι το γλυκό σήμα της Αλεξανδρούπολης;

«Ναι, θα επιθυμούσαμε ένα γλύκισμα που θα είναι “σήμα κατατεθέν” για την πόλη μας, λένε οι Αλεξανδρουπολίτες που προτείνουν γι’ αυτό τον σκοπό το παραδοσιακό Σάμαλι, που είναι διαθέσιμο ολόκληρο το χρόνο   »

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσαν οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης, στο ερώτημα που τους τέθηκε εάν θα επιθυμούσαν να υπάρχει ένα γλυκό «σήμα κατατεθέν».

Όπως ανέφερε και στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ», κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.

Το σάμαλι λοιπόν, αλλά και τα γλυκά του κουταλιού είναι κάποιες από τις ιδέες που δίνουν οι πολίτες, ως χαρακτηριστικά γλυκά, το οποίο θα μπορούσε να έχει η Αλεξανδρούπολη.

Κάτι αντίστοιχο με τα κρητικά σκαλτσούνια, τους κουραμπιέδες Καρβάλης και πολλά άλλα προϊόντα.

Ένα γλυκό που φέρνει αναμνήσεις από το παρελθόν στους ντόπιους

Το σάμαλι ήταν η κατά πλειοψηφία απάντηση αρκετών Αλεξανδρουπολιτών, να χαρακτηριστεί ως γλυκό της πόλης.

Το σάμαλι έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα.

Είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το σάμαλι είναι σαν το ραβανί μόνο που περιέχει και μαστίχα και συνήθως λιγότερα ή καθόλου αυγά.

Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι.

Την δική του απάντηση έδωσε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Έβρου Κώστας Κεβρεκίδης, τονίζοντας πως η συνεργασία αρτοποιών και ζαχαροπλαστών θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα γλυκό για την Αλεξανδρούπολη.

Να σημειωθεί τέλος πως σε πολλά μέρη της χώρας έχει αναπτυχθεί ο γαστρονομικός τουρισμός…Γιατί όχι και στην Αλεξανδρούπολη;

Το είδος αυτό του τουρισμού θα μπορούσε να αναπτύξει οικονομικά σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και την Αλεξανδρούπολη…

Αυτό που μένει να δούμε αγαπητέ αναγνώστη είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες των τοπικών αρχόντων και φορέων της επιχειρηματικότητας, ούτως ώστε μια τέτοια ιδέα να υλοποιηθεί.

 

{Πηγή δημοσίευσης https://elthraki.gr/ , της Τίνας Δελησταμάτη, 18/10/2017}