Πρέσπες: Σαφάρι για τις μικρόσωμες αγελάδες που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς επιτήρηση

Γεμάτο μικρόσωμες αγελάδες, που κυκλοφορούν χωρίς επιτήρηση είναι πλέον το παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

Στην περιοχή των Πρεσπών ζει μία φυλή πολύ μικρόσωμων αγελάδων.  Η Νάνα αγελάδα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί τύπο της Βραχυκερατικής φυλής των βοοειδών. Ο ξεχωριστός αυτός τύπος έχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα της προσαρμοστικότητας στις σκληρές, ορεινές συνθήκες της περιοχής. Τα ζώα είναι μικρόσωμα, με καφέ-μαύρο δέρμα και έχουν μακριά και στενή μύτη με χαρακτηριστικό λευκό δακτύλιο γύρω από αυτή.

Η προστασία του ντόπιου αυτού είδους είναι αναγκαία, καθώς ο πληθυσμός της έχει μειωθεί σημαντικά και σήμερα έχουν απομείνει πολύ λίγα καθαρόαιμα ζώα στο χωριό Ψαράδες.

Σαφάρι για τις μικρόσωμες αγελάδες που αφέθηκαν χωρίς επιτήρηση

Ωστόσο, πλέον υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες τους, τις άφησαν να κυκλοφορούν χωρίς επιτήρηση στο χωριό, με δεκάδες από αυτά τα ζώα να αλωνίζουν στους δρόμους και τα χωράφια, ενώ υπήρξε και τραυματισμός κατοίκου μετά από «συνάντηση» που είχε με μία μικρόσωμη αγελάδα.

«Τα ζώα ανέκαθεν κυκλοφορούσαν ελεύθερα. Όταν ήταν 5 -10, δεν υπήρχε μεγάλο θέμα», είπε στο MEGA, o δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Τώρα ωστόσο υπάρχουν 150 Νάνα αγελάδες που ανήκουν σε ιδιώτες και κυκλοφορούν ελεύθερες.

«Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους, τους έχουμε πει πως πρέπει να τα επιτηρούν και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τόσο των κατοίκων όσο και των ζώων»,  σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε πως ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα επιτήρησης των συγκεκριμένων ζώων και αναζητά μία λύση από το υπουργείο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.in.gr/, 13/1/2023}