Ροδόπη: Αναρτήθηκαν τα κτηματολογικά στοιχεία ακινήτων

Αφορά 10 κοινότητες του Δήμου Κομοτηνής και κοινότητες στους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου, Αρριανών. – Δ. Γκατζηρούλης: Υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολίτες που δεν έχουν δηλώσει τις ιδιοκτησίες τους

Εάν είστε κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας στις υπό κτηματογράφηση περιοχές της ΠΕ Ροδόπης από 14 Νοεμβρίου λαμβάνετε ενημερωτικά σημειώματα ανάρτησης των κτηματολογικών σας στοιχείων. Η κτηματογράφηση αφορά πολλές περιοχές του Νομού, όχι όμως την πόλη της Κομοτηνής, η οποία είχε κτηματογραφηθεί από τις πρώτες πανελλαδικά.

Τα ενημερωτικά σημειώματα αποστέλλονται προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία ελέγχου ή και διόρθωσης της καταγεγραμμένης ιδιοκτησίας, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δείτε και να ελέγξετε:

  • Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων σας (κτηματολογικός πίνακας)
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων σας (κτηματολογικό διάγραμμα)

Εάν συμφωνείτε με τα δηλωθέντα δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια. Εάν διαφωνείτε, μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση διόρθωσης μέχρι 16 Ιανουαρίου (ή 14 Μαρτίου 2023 για κατοίκους εξωτερικού).

Περιοχές υπό ανάρτηση ΠΕ Ροδόπης

  • Δήμος Κομοτηνής, κοινότητες: Αγίων Θεοδώρων, Γρατινής, Θρυλορίου, Κάλχαντος, Καρυδιάς, Κοσμίου, Νέας Καλλίστης, Νέου Σιδηροχωρίου, Πανδρόσου, Φαναρίου.
  • Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, κοινότητες: Αμαράντων, Αρίσβης Ιμέρου, Κρωβύλης, Λοφαρίου, Μαρώνειας, Μιράνων, Νέας Σάντας, Ξυλαγανής, Πελαγίας, Προσκυνητών, Σαπών, Στρύμης.
  • Δήμος Ιάσμου, κοινότητες: Αμαξάδων, Αμδροβίας, Ασωμάτων, Ιάσμου, Πολυάνθου, Σάλπης, Σώστου.
  • Δήμος Αρριανών, κοινότητες: Αράτου, Αρριανών, Κέχρου, Οργάνης, Φιλύρας.

Σωστές οι περισσότερες δηλώσεις

«Για το 90-95% των πολιτών (που έκαναν δήλωση) δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι επιπλέον, εφόσον έχουν ετοιμάσει και υποβάλλει ορθά τη δήλωσή τους» έκανε γνωστό μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Δημήτρης Γατζηρούλης αγρονόμος, τοπογράφος μηχανικός, ΔΜΣ ΑΠΘ, εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που διεξάγει την κτηματογράφηση στη Ροδόπη. «Εκτιμούμε από την εμπειρία μας και σε άλλες περιοχές ότι το ποσοστό ενστάσεων δεν υπερβαίνει το 2-3%, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί έχουμε το μικρότερο ποσοστό ενστάσεων» πρόσθεσε.

65% δήλωσαν ιδιοκτησίες

Τι κι αν η κτηματογράφηση ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση των ιδιοκτητών, ακόμη και σήμερα υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. «Τα ποσοστά δεν κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ήταν προς τα χαμηλά του μέσου όρου της Ελλάδας, δηλαδή κινήθηκε περίπου στο 65%.

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολίτες που δεν έχουν δηλώσει τις ιδιοκτησίες τους. Για να μην έχουν άλλες συνέπειες θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιώματά τους» σημείωσε ο Δημήτρης Γκατζηρούλης.

Γι’ αυτό λοιπόν σε περίπτωση που δεν έχετε δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσίας σας, έχετε ακόμα περιθώριο να το κάνετε ηλεκτρονικά στο ktimatologio.gov.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 16/11/2022}