Καταδιώξεις διακινητών – ΕΛΑΣ σε όλη τη Ροδόπη

Σοβαρή υπόθεση με τρεις ημεδαπούς διακινητές που δρούσαν οργανωμένα κατέληξε από τη Μαρώνεια μέσα στην Ξυλαγανή – στις φλόγες τυλίχθηκε το όχημα των διακινητών

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος, αυξημένα είναι τα περιστατικά παράνομων διακινήσεων μεταναστών σε όλη τη Ροδόπη. Η παρατεταμένη «ηρεμία» στην ενδοχώρα ελέω των συμβάντων στις Καστανιές, σε συνδυασμό με την μέχρι τώρα χαμηλή στάθμη του ποταμού Έβρου, έχουν συντελέσει ώστε οι ροές παράτυπων μεταναστών να είναι αυξημένες,

Άλλωστε, όλους τους περασμένους μήνες καταγράφηκε υπερσυγκέντρωση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, οι οποίοι πλέον «πιέζουν» παντοιοτρόπως, ώστε να εισέλθουν στην Ελλάδα μέσω Έβρου.

Τα κυκλώματα διακινητών λειτουργούν πλέον χρόνια στη Ροδόπη κι έχουν «χαρτογραφήσει» αναλυτικά κάθε δρόμο και πέρασμα του νομού, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες το ανθρωποκυνηγητό με την ΕΛ.ΑΣ. έχει γίνει καθημερινότητα, από την οποία όμως ελλοχεύουν κίνδυνοι, κυρίως λόγω των επικίνδυνων καταδιώξεων και της απείθειας των διακινητών να παραδοθούν κατευθείαν όταν γίνονται αντιληπτοί από την Αστυνομία.

Τα τελευταία 24ωρα στο «φως» ήρθαν τρία ακόμη συμβάντα σχετικά με διακινήσεις, με το περιστατικό στην Ξυλαγανή να είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Σοβαρή υπόθεση κατέληξε στην Ξυλαγανή

Τις νυχτερινές ώρες Σαββάτου προς Κυριακή κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν τρεις ημεδαπούς διακινητές, διότι οι δύο από αυτούς επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και λειτουργούσαν ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο τρίτος και μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα επτά μη νόμιμους μετανάστες.

Ο οδηγός του οχήματος μεταφοράς των μη νόμιμων μεταναστών,  δεν υπάκουσε σε σήμα στάσης των αστυνομικών στη Μαρώνεια και συνέχισε την πορεία του αναπτύσσοντας ταχύτητα. Τελικά, πλησίον της Ξυλαγανής, το όχημα προσέκρουσε σε περίφραξη αγροτεμαχίου και ακινητοποιήθηκε.

Άμεσα οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον οδηγό-διακινητή, ενώ στο εσωτερικό του οχήματος εντόπισαν επτά μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους οι τρεις διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα. Μετά την απομάκρυνση του διακινητή και των διακινούμενων από το παραπάνω όχημα, προκλήθηκε πυρκαγιά σε αυτό, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ξανά περιστατικό στο Βέλκιο με φορτηγό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο Βέλκιο Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, οδηγό Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου (ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου), διότι μετέφερε με το παραπάνω όχημα, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε μη νόμιμους μετανάστες.

Καταδίωξη μέχρι τη Νέα Κεσσάνη

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής συνελήφθησαν στο νομό Ξάνθης από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης δύο αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες. 

Αναλυτικότερα, στην παλαιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του αναπτύσσοντας ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, σε αγροτική περιοχή της Νέας Κεσσάνης Ξάνθης, ο οδηγός – διακινητής ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, κατευθυνόμενος σε παρακείμενη δασώδη έκταση, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συνελήφθη ο συνεργός του, ενώ όπως διαπιστώθηκε οι δύο διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι για το παραπάνω όχημα έχει δηλωθεί κλοπή την 16-9-2020 σε αστυνομική υπηρεσία της Λάρισας, ενώ οι πινακίδες κυκλοφορίας που έφερε ανήκουν σε άλλο όχημα, για το οποίο επίσης έχει δηλωθεί κλοπή την 14-9-2020 σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 22/9/2020}