Η άμπωτη κατέβασε τη στάθμη στις παραλίες της Ροδόπης

Κ. Κατσιμίγας: Ποτέ δεν ξαναείδα άμπτωτη σε τέτοια επίπεδα

Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα κατέβηκε η στάθμη της θάλασσας αυτές τις ημέρες στις ακτές της Ροδόπης. Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης, που «κατέβασε» από μερικά έως αρκετά μέτρα τη στάθμη της θάλασσας σε ακτές όλης της χώρας.

Χαρακτηριστικές εικόνες από το Φανάρι μετέφερε ο αρχιτέκτονας Κώστας Κατσιμίγας, μαζί με το σχόλιο: «Μέχρι και η θάλασσα λιγόστεψε! Πάνω από μισό αιώνα γνωρίζω το Φανάρι στη Ροδόπη. Ποτέ δεν ξαναείδα άμπωτη σε τέτοια επίπεδα. Κάτι αλλάζει!».

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα GRTimes ο καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών (ΤΩΘΒΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης, το φαινόμενο λαμβάνει χώρα, καθώς οι ατμοσφαιρικές πιέσεις φτάνουν ακόμη και τα 1035 mb, ενώ η βοριάδες που πνέουν στην περιοχή είναι έντονοι. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει ότι η ηλιακή παλίρροια έρχεται σχεδόν σε πλήρη συμφωνία με τη σεληνιακή, γι’ αυτό και καταγράφονται τα ελάχιστα ύψη στη στάθμη της θάλασσας».

Όσο για το πόσο θα διαρκέσει, ο κος Ζερβάκης σημείωσε ότι «το φαινόμενο έχει μια περιοδικότητα ανά 12 περίπου ώρες, αλλά θα διαρκέσει όσο πνέουν οι έντονοι βοριάδες στην περιοχή».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 20/3/2022}