Σε πέντε χρόνια η Ροδόπη «έχασε» 75.000 αιγοπρόβατα

Η ΑΜ-Θ έχασε περίπου το ¼ των αιγοπροβάτων της από το 2015 έως σήμερα

Σημαντική μεταβολή επί τα χείρω έχουν υποστεί τα κοπάδια αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σε επίπεδο Περιφέρειας έχουν «χαθεί» συνολικά 330.171 αιγοπρόβατα από το 2015 μέχρι σήμερα και έτσι πληθυσμός τους αγγίζει πια τις 887.994 άτομα – φέτος μάλιστα ο πληθυσμός αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας.

Τι συμβαίνει στη Ροδόπη

Ο νομός Ροδόπης από το 2015 μέχρι σήμερα έχει χάσει 75.151 αιγοπρόβατα ή αλλιώς από 289.309 που ήταν το 2015, σήμερα φτάνουν 214.158 άτομα. Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός ότι έχουν μειωθεί στο μισό και οι εκμεταλλεύσεις οι οποίες από 2.260 που ήταν το 2015, σήμερα είναι 1.346. 

Άλλωστε, όπως είπε στον «Χ» ο Νίκος Δημόπουλος που προεδρεύει του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας, είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός των κτηνοτρόφων δεν ανανεώνεται και αυτό έχει συγκεκριμένη αιτία. Ούτε οι επιδοτήσεις του επαγγέλματος είναι ικανοποιητικές, αλλά ούτε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία βοηθούν κάποιον να ξεκινήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Τρεις οι λόγοι της μείωσης των αιγοπροβάτων

Σύμφωνα με τον κο Δημόπουλο, εκτός από την μη ενασχόληση νέων με την κτηνοτροφία, υπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες που συντείνουν στη μείωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων στην ΑΜ-Θ. Ο πρώτος είναι οι επιδημίες ζωονόσων των τελευταίων ετών (ευλογιά και καταρροϊκός πυρετός) μετά από τις οποίες δεν υπήρξε πλήρης αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που είχε χαθεί και η δεύτερη είναι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων.

Ειδικά τα πρόβατα «είναι πιο κοστοβόρα στην ανατροφή» λέει ο κος Δημόπουλος προτάσσοντας το βασικό αίτημα του κλάδου περί υποχρεωτικής αναγραφής της τιμής στα συμφωνητικά των παραγωγών με τις γαλακτοβιομηχανίες. «Δεν μπορείς να κάνεις διαπραγμάτευση. Θέλουμε να κάνουμε ένα συμφωνητικό αλλά να αναγράφεται η τιμή. Τώρα, δεν σου γράφει. Σου λέει ‘ανοιχτή τιμή’. Αυτό σημαίνει ότι σε πληρώνει όσο θέλει. Και αυτό είναι εκτός λογικής και εκτός δικαιοσύνης», λέει χαρακτηριστικά.

Ποια Π.Ε. έχασε τα περισσότερα αιγοπρόβατα 

Η περιφερειακή ενότητα με τη μεγαλύτερη –αριθμητική και ποσοστιαία- απώλεια αιγοπροβάτων είναι η Ξάνθη. Στα τελευταία πέντε χρόνια, η Ξάνθη έχασε 90.358 αιγοπρόβατα και 572 εκμεταλλεύσεις, ενώ αυτή που έχασε τα λιγότερα είναι η Δράμα (51.602 αιγοπρόβατα). Η Ξάνθη ήταν η δεύτερη σε πληθυσμό αιγοπροβάτων στην ΑΜΘ το 2015 και παραμένει, αλλά πλέον με μικρή διαφορά από τον Έβρο που βρίσκεται στην τρίτη θέση.  

Τέλος στην ΑΜΘ υπάρχουν και 102.300 βοοειδή σε 3.130 εκμεταλλεύσεις, περίπου 42.500 γουρούνια και 156 εκμεταλλεύσεις όπου εκτρέφονται περίπου 5.000 χοιρομάνες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Θανάση Τσολάκη, 2/11/2019}