Οι έμπειροι ορειβάτες συστήνουν ασφαλείς διαδρομές στη Ροδόπη

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Κομοτηνής βάζει μία διάσταση στο θέμα του τραγικού θανάτου της 63χρονης Βρετανίδας που δεν είχε ξανατεθεί.

Ξέρουν τα βουνά της Ροδόπης καλύτερα από τον καθένα. Τα έχουν περπατήσει πολλές φορές, διανύοντας με τα πόδια μεγάλες αποστάσεις. Οι έμπειροι ορειβάτες του ΕΟΣ Κομοτηνής συστήνουν ασφαλείς περιηγήσεις στη Ροδόπη και θέτουν μία διάσταση στο θέμα του τραγικού θανάτου της 63χρονης Βρετανίδας που δεν είχε ξανατεθεί.

O κος Γιώργος Πετροσιάν φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm δίνοντας άλλη μία διάσταση στο θάνατο της 63χρονης Βρετανίδας που κατασπαράχθηκε από ζώα και μέλη του σώματος της βρέθηκαν στην περιοχή Πύργος των Πετρωτών.

«Μπορώ να πω ότι είχε τα λάθη της και η συγχωρεμένη η Βρετανίδα» λέει ο κος Πετροσιάν και εξηγεί ότι ήταν λανθασμένη η απόφασή της να ξεκινήσει να διασχίσει μόνη της το συγκεκριμένο μονοπάτι: «ξεκίνησε μόνη της – δεν επιτρέπεται να πας μόνος σου πουθενά σε κανένα μονοπάτι. Εγώ σας λέω ότι δεν ήταν σκύλοι, λύκοι και ό,τι άλλο ακούγεται, αλλά έστω ότι την τσιμπούσε μια οχιά την γυναίκα πέφτει από το τσίμπημα παθαίνει ένα σοκ και λιποθυμάει και πεθαίνει -πότε θα την βρίσκαμε; Ακόμη θα την ψάχναμε σας πληροφορώ, διότι δεν ξέραμε σε ποιο σημείο του νομού ήτανε».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΕΟΣ υπογραμμίζει: «Όταν πάμε μια πεζοπορία ή μια ορειβασία πρέπει να συμμετέχουμε σε ομάδα που αποτελείται τουλάχιστον από τρία άτομα. Εάν δεν θέλουμε να γνωρίζουνε οι γνωστοί μας, οι φίλοι μας που βρισκόμαστε, καλά είναι να ξέρουμε κάποια τηλέφωνα, να ξέρουμε που θα απευθυνθούμε. Σε περίπτωση ανάγκης παίρνουμε στο 100 ή στο 112 – δεν παίρνουμε τηλέφωνο στην Θεσσαλονίκη στην μαμά μας να μας καλέσει βοήθεια».

Ο κος Πετροσιάν υποστηρίζει ότι η εμπειρία του έχει δείξει πως «όταν είμαστε πολλά άτομα εννοείται δεν κινδυνεύουμε από κανέναν» και αναφερόμενος στο περιστατικό της Βρετανίδας λέει: «δεν ξεκινάμε στις 4:30 το απόγευμα να διασχίσουμε τα 16 χιλιόμετρα που ξεκίνησε να διασχίσει η γυναίκα. Εμείς στον ΕΟΣ κάνουμε την μισή διαδρομή. Κάποια σκυλιά βλέπουμε στον δρόμο αλλά μόνο που βλέπουν ένα τσούρμο  ατόμων να περπατάνε ούτε ορμάνε, ούτε γαβγίζουν. Προφανώς και υπάρχουν αγέλες και τα έχουμε δει αλλά όταν είναι πάνω από πέντε έξι και επτά άτομα η παρέα -εμείς πάμε καμιά τριανταριά άτομα- τα σκυλιά ψυχολογούν ότι δεν τους παίρνει να βγούνε έξω.

Υπάρχουν τσακάλια έχουν εντοπιστεί, εμείς δεν έχουμε δει γιατί το πρωί δε κυκλοφορούνε λύκοι, ούτε τσακάλια, παρόλα αυτά κάποιοι θηροφύλακες που είναι και μέλη του συλλόγου μας και δουλεύουν νύχτα το επιβεβαιώνουν. Υπάρχουν και λύκοι και τσακάλια σε όλο τον νομό, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο σε εκείνο το σημείο. Και στο Παπίκιο υπάρχουν λύκοι, έχουμε δει πατήματα και τσακάλια στην Βιστωνίδα γύρω».

Ο κος Πετροσιάν επιμένει ότι καμία εξόρμηση του ΕΟΣ δεν είναι επικίνδυνη επειδή ακριβώς γίνεται με λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας: «Δεν έχουμε κινδυνεύσει ποτέ από επιθέσεις. Έχουμε μαζί φαρμακείο, τηλέφωνα. Όσοι θέλουν να κάνουν αναβάσεις, να απευθύνονται στον ορειβατικό σύλλογο δηλώνοντας ότι θέλουνε να πάνε στο συγκεκριμένο σημείο για να γνωρίζουμε κι εμείς. Εμείς πάμε σε άλλους νομούς και απευθυνόμαστε στους ορειβατικούς συλλόγους λέγοντας ότι θα ανεβούμε στην τάδε κορυφή και θα πάρουμε το μονοπάτι αυτό, για να ξέρουν που πάμε ώστε αν συμβεί κάτι να ξέρουν που να ψάξουν».

 

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr  , της Δήμητρας Συμεωνίδου, 7/10/2017}