Αρχαιολόγοι διεθνούς κύρους περιηγούνται στη Ροδόπη

Επιστήμονες από εννιά χώρες βρίσκονται στο νομό, “στόχος είναι να δουν και τον τόπο μας” εξηγεί η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρ. Καραδήμα, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου

Επιστήμονες από εννέα χώρες βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Κομοτηνή, για ένα σημαντικό αρχαιολογικό συμπόσιο. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το μουσείο της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης διοργανώνουν στην Κομοτηνή (18-21 Οκτωβρίου 2018) το 3ο Διεθνές Συμπόσιο “η Θράκη στη ρωμαϊκή περίοδο και την ύστερη αρχαιότητα”.

Τα προηγούμενα συμπόσια είχαν διεξαχθεί το πρώτο στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας το 2016 και το δεύτερο στην Πέρινθο-Ηράκλεια της Τουρκίας το 2017. Κληθείσα από τον “Χ” να καταθέσει ένα σχόλιο αναφορικά με το συμπόσιο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα εξήγησε πως το θέμα “είναι αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημόνων όχι μόνο από αυτές τις τρεις χώρες (σ.σ. Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία)“. “Το συμπόσιό μας, πέρα από την περίοδο, έχει κι ένα ιδιαίτερο θέμα που είναι δρόμοι – επικοινωνία – κινητικότητα, αυτό αναφέρεται στους τρόπους επικοινωνίας εκείνη την εποχή, όχι μόνο ανθρώπων, αλλά και προϊόντων, αγαθών και ιδεών“, πρόσθεσε σε άλλο σημείο του λόγου της η αρχαιολόγος, μιλώντας με χαρά για το ότι επιστήμονες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Σερβία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, έχουν έρθει για το συμπόσιο της Κομοτηνής και στο πλαίσιο αυτού του συμποσίου, όπως μας είπε, παρουσιάζονται εξαιρετικές εργασίες και πραγματοποιούνται σπουδαίες διαλέξεις για ιστορικά γεγονότα της περιόδου και εκθέματα. Εξήγησε κατόπιν η κα Καραδήμα, ποιος είναι ο σκοπός που επιτυγχάνει το συνέδριο, “φωτίζονται πτυχές της ιστορίας του τόπου μας που δεν είναι γνωστές ή είναι γνωστές σε πολύ περιορισμένο κοινό“, και απηύθυνε το εξής κάλεσμα: Γι’ αυτό και το συμπόσιο είναι ανοιχτό για όλο τον κόσμο, κι έχει ενδιαφέρον να ακούσουν κάποιες διαλέξεις, θα ήταν χαρά μας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η κα Καραδήμα δίνει και μία είδηση στον “Χ”, ότι δηλαδή “σχεδιάζουμε και ελπίζουμε στο μέλλον να κάνουμε μία κοινή ανασκαφή (σ.σ. με τις εφορείες αρχαιοτήτων Ξάνθης και Έβρου). Το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει την προσπάθειά μας”, ενώ επισημαίνει ότι από το συγκεκριμένο συμπόσιο θα καταγραφούν και κατόπιν δημοσιευτούν πρακτικά τα οποία θα είναι ένα “εργαλείο”, όπως λέει η ίδια, για τους αρχαιολόγους που εργάζονται στην περιοχή.

Αναφορικά με τις διάφορες εργασίες που τελούνται εντός Κομοτηνής από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, μας ενημερώνει ότι προχωρούν βάσει προγράμματος, ενώ – καταληκτικά – επισημαίνει ότι το συμπόσιο πετυχαίνει επικουρικά κι έναν σημαντικό σκοπό, την δια ζώσης γνωριμία των επισκεπτών με τον τόπο. Επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, σε Μαρώνεια και Μαξιμιανούπολη, περιηγήσεις εντός πόλης σε τείχος και Ιμαρέτ, εγγυώνται ότι οι επισκέπτες θα φύγουν με καλές εντυπώσεις από τη Ροδόπη, γιατί – όπως λέει η κα Καραδήμα – “στόχος είναι να δουν τον τόπο μας, εκτός από το να ακούσουμε ο ένας τα συμπεράσματα του άλλου”.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 20/10/2018}