Ροδόπη: Η εγκατάλειψη της υπαίθρου προβληματίζει

Νικόλαος Σαντελούδης: “Αυτή τη στιγμή στην Κρωβύλη έχουμε δυο νέους αγρότες, όλοι οι υπόλοιποι είναι πάνω από 50 χρόνων

Μας δείχνει με περηφάνια τα προϊόντα που παράγει ο τόπος του, το σταφύλι, το ρεβίθι, τον καπνό, τη μπάμια, το κρασί, τα μήλα και τελευταία το γκότζι μπέρι μία νέα δυναμική καλλιέργεια που δοκιμάζεται από τους αγρότες. Όμως την ίδια στιγμή ακούγεται προβληματισμένος όταν τον ρωτάμε για την παρουσία νέων αγροτών στο χωριό του.

Αυτή τη στιγμή στην Κρωβύλη έχουμε δυο νέους αγρότες, όλοι οι υπόλοιποι είναι πάνω από 50 χρόνων“, μας λέει ο αντιπρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Κρωβύλης Νικόλαος Σαντελούδης και δεν κρύβει την ανησυχία του για την ερήμωση της υπαίθρου. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, όμως η κρίση επέτεινε προς το χειρότερο την κατάσταση.

Το πρόβλημα υφίσταται στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, όπου ανήκει η Κρωβύλη, με την φυγή των κατοίκων να έχει σαν συνέπεια την ερήμωση των οικισμών.

Ο προβληματισμός μας είναι, όπως σε όλα τα χωριά, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, αυτή τη στιγμή είναι με πολλά προβλήματα και οι αγρότες αλλά και οι ντόπιοι που μένουν εκεί“, λέει προς επιβεβαίωση των παραπάνω ο κος Σαντελούδης.

Τον ίδιο και τους συγχωριανούς του τους είδαμε να συμμετέχουν στο 1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στο λιμάνι της Μαρώνειας,

προβάλλοντας εκεί τα παραγόμενα προϊόντα του χωριού τους. “Χρειάζονται τέτοιες εκδηλώσεις να ακούγονται τα χωριά, όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα χωριά πιστεύω ότι θα προωθήσουν και το κίνητρο, αλλά και θα εξυψώσουν περισσότερο το ηθικό των κατοίκων που μένουν εκεί“, μας λέει ο αντιπρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Κρωβύλης Νικόλαος Σαντελούδης για την πρωτοβουλία.

Και σίγουρα δεν είναι η μόνη που χρειάζεται να ληφθεί, για να ανακοπεί το κύμα εγκατάλειψης της υπαίθρου.  

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 6/9/2018}