Γιγαντιαίο αιολικό πάρκο στη Ροδόπη

Συνολικά έχουν τοποθετηθεί 200 Ανεμογεννήτριες στον ορεινό όγκο της Ροδόπης

Στο χάρτη με τα σημεία εκείνα που φιλοξενούν τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της χώρας μπαίνει για τα καλά η Ορεινή Ροδόπη. Ήδη, σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται η υλοποίηση των εργασιών για ένα ακόμη αιολικό πάρκο με «βάσεις» στην Κύμη, στην Σμιγάδα και στο Αλάν Τεπέ συνεχίζοντας την πολύ καλή περσινή χρονιά.

Να σημειωθεί ότι πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), προστέθηκαν 282 μεγαβάτ στο αιολικό δυναμικό της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των μη διασυνδεδεμένων νησιών), το οποίο έφθασε στα 2651,6 μεγαβάτ, 12 % υψηλότερο σε σχέση με το 2016. Από αυτά τα 2.329,9 MW είναι εγκατεστημένα στο διασυνδεδεμένο σύστημα και τα υπόλοιπα 321,7 MW στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων με 877,85 MW (33,1%) και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 502,8 ΜW (18,9%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 335,45 MW (12,6%).

Οι πρόσθετες αιολικές επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 550MW που κατασκευάζονται αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός των επόμενων 10 μηνών. Σύμφωνα με τον κ. Χουσεϊν Μουσταφά Ισμαήλ, περιφερειακό σύμβουλο Αν.Μ.Θράκης, τον τελευταίο 1,5 χρόνο δημιουργήθηκαν τρία ακόμη αιολικά πάρκα στα ορεινά της Ροδόπης. Στην περιοχή της Κύμης τοποθετήθηκαν 8 ανεμογεννήτριες, στη Σμιγάδα 11 και στο Αλάν Τεπέ τοποθετούνται οκτώ. Οι τελευταίες αυτές οκτώ ανεμογεννήτριες είναι και οι πιο μεγάλες, καθώς μόνο το φτερό της κάθε μιας έχει μήκος 64 μέτρα. Συνολικά η κάθε μια από τις ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται τώρα έχουν ύψος 210 μέτρα. «Ο ιδιοκτήτης των τελευταίων ανεμογεννητριών του Ορεινού Όγκου της Ροδόπης είναι από τη Γαλλία, οι Μηχανικοί από την Κρήτη και οι εργάτες από την Ροδόπη.

«Συνολικά έχουν τοποθετηθεί 200 ανεμογεννήτριες σε όλη την περιοχή.» δηλώνει και στο ερώτημα αν έχουν προκύψει όντως οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους της σημειώνει πως «Η δημιουργία δρόμων είναι ένα όφελος για την περιοχή, όπως και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται. Πολλοί κάτοικοι της Ορεινής Ροδόπης βρίσκουν μεροκάματα που δεν θα μπορούσαν να βρουν μένοντας στον τόπο τους τέτοια εποχή.»

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, από ert.gr, 30/6/2018}