Μία φρέσκια καινοτόμα ιδέα ήρθε για να μειώσει τη ρύπανση στη Ροδόπη

Ποτήρι που … δίνει έκπτωση προσφέρουν το «Bakkal» στην Κομοτηνή και το «Gia Kafedaki» στο Φανάρι

Κάτι φρέσκο και καινοτόμο έχει ξεκινήσει στη Ροδόπη για να μειωθεί η ρύπανση από το πλαστικό μίας χρήσης. Ήρθε ο καιρός να αρχίσουμε όλοι να χρησιμοποιούμε το δικό μας ποτήρι πολλαπλών χρήσεων για να πάρουμε τον καφέ μας, το τσάι, τον χυμό, τη σοκολάτα και ό,τι θέλουμε στο χέρι, αφού το καφέ – μπαρ «Bakkal» στην Κομοτηνή και η καφετέρια «gia Cafedaki» στο Φανάρι θα μας επιβραβεύσουν γι’ αυτό!

Η καινούργια πρωτοβουλία της Greenpeace, το πρόγραμμα «stopotirimou.gr» έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και σήμερα συμμετέχουν περισσότερες από 100 καφετέριες σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η ιδέα είναι η εξής: βγαίνεις για να πας στη δουλειά, τη σχολή ή για βόλτα και παίρνεις το ρόφημά σου στο χέρι με το δικό σου ποτήρι πολλαπλών χρήσεων σε καφετέριες που επιβραβεύουν την οικολογική σου συνείδηση και σου προσφέρουν έκπτωση. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις τη χρήση του πλαστικού μίας χρήσης και δίνεις την ευκαιρία στον πλανήτη να πάρει μία ανάσα!

300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ και αναψυκτικά πετιούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο, κάτι το οποίο σημαίνει 11 ποτήρια κάθε δευτερόλεπτο! Και πολλά από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, εκεί που όλοι κολυμπάμε το καλοκαίρι, και παράλληλα απολαμβάνουμε το δροσιστικό μας φρέντο, φραπέ ή χυμό. Επειδή η ανακύκλωση δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί να μην χρησιμοποιούμε το ποτήρι μας και ταυτόχρονα να απαιτούμε μία έκπτωση στο ρόφημά μας;
Το να έχουμε ένα δικό μας ποτήρι, άλλωστε, έχει γίνει πολύ πιο εύκολο αφού στην αγορά υπάρχουν χιλιάδες είδη ποτηριών πολλαπλών χρήσεων για όλα τα γούστα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρει κανείς απόφαση για να βάλει μία πολύ όμορφη συνήθεια στην καθημερινότητά του.
Στη Θράκη συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα άλλες 3 καφετέριες σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, τις οποίες μπορεί να ψάξει κανείς στη σελίδα του προγράμματος. Και φυσικά αν υπάρχει κάποια άλλη καφετέρια στην οποία συχνάζετε καθημερινά και δεν είναι ακόμα στην λίστα της ιστοσελίδας, η εθελοντική ομάδα της Greenpeace σας καλεί να τους το πείτε ή να ενημερώσετε, για να γίνει το δίκτυο ακόμα μεγαλύτερο!
Ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τους δύο ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στη Ροδόπη για την απόφασή τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την ανταπόκριση που παρατηρούν από τους πελάτες τους. Αμφότεροι τόνισαν τη μεγάλη σημασία του να λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την μείωση της ρύπανσης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται να συνεχίσουν να επιβραβεύουν τους πελάτες με οικολογική συνείδηση.

Γρηγόρης Τζενετίδης: «Έχουμε καθημερινούς πελάτες που έρχονται με δικό τους ποτήρι, ενώ η ανταπόκριση είναι πολύ θετικότερη σε σχέση με το τι είχαμε προβλέψει»

To καφέ μπαρ «Bakkal» συμμετέχει στο πρόγραμμα εδώ και περίπου 3 μήνες, με τον ιδιοκτήτη, κ. Γρηγόρη Τζενετίδη να βλέπει μεγάλη απήχηση. «Έχουμε καθημερινούς πελάτες που έρχονται με δικό τους ποτήρι, ενώ η ανταπόκριση είναι πολύ θετικότερη σε σχέση με το τι είχαμε προβλέψει», σχολίασε, εξηγώντας στη συνέχεια τα οφέλη της προσπάθειας. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν καταλήξει στο ότι τα απορρίμματα από τα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει η γη, υποστήριξε αιτιολογώντας την απόφασή του να συνεχίσει την προσπάθεια.

Μαρία Σαταμέτου: «Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα, αλλά όλα θέλουν τον χρόνο τους»

Μικρή μέχρι στιγμής ανταπόκριση παρατήρησε στην επιχείρησή της η κ. Μαρία Σαταμέτου, ιδιοκτήτρια της καφετέριας «gia Cafedaki» στο Φανάρι, ενώ πιστεύει ότι το ενδιαφέρον θα αυξηθεί με την έλευση των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες. «Νομίζω ότι οι Έλληνες δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με το πρόγραμμα, αλλά όλα θέλουν τον χρόνο τους», σχολίασε ενημερώνοντας πως η ίδια συμμετέχει εδώ και έναν μήνα, ενώ ελπίζει το ίδιο παράδειγμα να ακολουθήσουν κι άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε αναπτυχθεί η οικολογική συνείδηση στο μυαλό όλων μας.

{Πηγή δημοσίευσης http://paratiritis-news.gr/, της Χαράς Καϊμάκη, 27/6/2018}