Πυρασφάλεια: Μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο Περιαστικό Δάσος Ξάνθης

Εκδόθηκε η καθιερωμένη απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης για την «Επιβολή μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές του Νομού Ξάνθης» Συμφωνα με αυτή:

α) Το περιαστικό Δάσους του Δήμου Ξάνθης που περικλείεται από τους δρόμους Κιμμερίων- Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς προς 4,5χιλ. Ξάνθης-Σταυρούπολης και ανάπαλιν ως επίσης και του δρόμου που οδηγεί στην Εκκλησιαστική Σχολή (θέση Προφήτη Ηλία)

β) Το περιαστικό Δάσος του οικισμού Τοξοτών-Γαλάνης του Δήμου Τοπείρου.

γ) Τα αλσύλλια του Πόρτο Λάγος: i) στην δυτική είσοδο του οικισμού και ii) πέριξ της αποικίας των Ερωδιών.

δ) Το αλσύλλιο στην παραλία Αβδήρων πέριξ των μαθητικών κατασκηνώσεων.

Όροι και προϋποθέσεις Απαγόρευσης

  1. Η απαγόρευση ισχύει από 1/7/2019 έως 31/10/2019 (λήξη αντιπυρικής περιόδου) όταν ο δείκτης επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι 4 ή 5.
  2. Έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, η απαγόρευση μπορεί να ισχύει και χωρίς τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
  3. Η εφαρμογή της παρούσης για όλο το εικοσιτετράωρο εφαρμόζεται από την Αστυνομική Δ/νση και τα Δασαρχεία (ανάλογα με τις οδούς αρμοδιότητας) με την συνεργασία και τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης.
  4. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων, ΕΚΑΒ, Δημοσίων Υπηρεσιών και μόνιμων κατοίκων, ιδιόκτητων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, κλπ. με την προϋπόθεση ότι τις ημέρες υψηλού κινδύνου θα αποφεύγουν οποιεσδήποτε εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (εργασίες με μηχανήματα και εργαλεία που δημιουργούν σπινθήρες τροχοί ηλεκτροκολήσεις, αλυσοπρίονα κλπ.). H κατ’ εξαίρεση πρόσβαση των ειδικών κατηγοριών οχημάτων δημοσίας χρήσης και προσώπων θα πιστοποιείται με έγγραφη εξουσιοδότηση του φορέα τους και σε κάθε άλλη περίπτωση με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία θα αναφέρονται ο αριθμός του οχήματος και τα πλήρη στοιχεία των προσώπων, καθώς και ο λόγος εξαίρεσης (μόνιμος κάτοικος, ιδιοκτήτης επιχείρησης κλπ.)
  5. Εξαιρούνται της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, τα άτομα που έχουν προγραμματίσει θρησκευτικές τελετές (βάπτιση -γάμο) στις ιερές μονές της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς, καθώς και οι συμμετέχοντες σε αυτές. Οι αρμόδιες αρχές, στις περιπτώσεις αυτές, θα ενημερώνουν και θα εφιστούν την προσοχή στους συμμετέχοντες, για τον υψηλό δείκτη επικυνδυνότητας έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.
  6. Στο πρόγραμμα επιφυλακής του περιαστικού δάσους της Ξάνθης, το οποίο εφαρμόζεται με μέριμνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ξάνθης, από απλά και μικτά κλιμάκια των αρμοδίων φορέων, θα συμμετέχουν και οι εθελοντικές ομάδες του Νομού καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης.
  7. Στους παραβάτες του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 52 του Κ.Ο.Κ. (υψηλά χρηματικά πρόστιμα).

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 30/6/2019}