Έως και τον Οκτώβριο οι ψεκασμοί για τα κουνούπια

Ακόμη ένα – δυο μήνες, υπό την «σκιά» του ιού του Δυτ. Νείλου – Κ. Βενετίδης: «Άργησε φέτος η αδειοδότηση για τους αεροψεκασμούς – Ζητήσαμε συνάντηση με τον νέο Υπ. Υγείας»

Ακόμη ένα – δύο μήνες, υπό την «σκιά» του ιού του Δυτικού Νείλου, φαίνεται ότι θα παραμείνει η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών να συνεχίζεται μέχρι και τον Οκτώβριο, όπως επισημαίνει στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κωνσταντίνος Βενετίδης, ο οποίος μάλιστα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι φέτος καθυστέρησε η αδειοδότηση για αεροψεκασμούς από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ παράλληλα ενημερώνει ότι στο «πλάνο» της περιφέρειας, υπάρχει και η πρόθεση για  συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας και άλλα στελέχη του, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αλλά και συζήτηση περί του θέματος του ιού και του προγράμματος της καταπολέμησης των κουνουπιών.

«ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ…ΒΛΕΠΟΥΜΕ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βενετίδης εξηγεί στην «Θ» ότι «φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι στην περιοχή μας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική. Για αυτό λοιπόν εντατικοποιούμε τους ψεκασμούς. Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο. Αν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Εάν ο καιρός ψυχράνει και σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά, θα κρίνουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Πάντως και τον Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε σημεία που θεωρούμε ότι χρήζουν ψεκασμών όπως ζεστά μέρη, στάνες και γενικότερα σε σημεία που υπάρχει κίνδυνος κάποιου ιού, θα συνεχιστούν . Οι ψεκασμοί είναι προληπτικοί και για αυτό διεξάγονται και τέτοιο καιρό».

«ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ – ΑΡΓΗΣΕ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΦΕΤΟΣ – ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ»

«Όσον αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου, υπάρχει εξήγηση. Πρώτα από όλα, φέτος το αρμόδιο υπουργείο άργησε πολύ μέχρι να μας δώσει έγκριση για να ξεκινήσουμε αεροψεκασμούς με την μέθοδο ULV (ακμαιοκτονία) οπότε χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Παλαιότερα ξεκινούσαμε τους αεροψεκασμούς στις αρχές Ιουλίου, ενώ φέτος ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου. Οι αεροψεκασμοί για εμένα, είναι πολύ σημαντικοί γιατί η περιφέρειά μας έχει υγρασία και συνορεύει και με τα τουρκικά σύνορα, που έχουν πολλούς και είναι σε τέτοια θέση που χρήζει πραγματικά περεταίρω βελτίωσης. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού παραμένει. Ακόμη και οι γιατροί, δεν έχουν εξακριβώσει τις αιτίες για το πώς συμβαίνει. Υπάρχει μια διχογνωμία ακόμη και εκεί. Γνωρίζουν όμως πως προέρχεται και επειδή υπάρχουν ακόμη αποδημητικά πουλιά που μαζεύονται σε χώρους όπου συναντούν τα κουνούπια, εμείς, στοχευμένα σε αυτούς τους χώρους συνεχίζουμε τους ψεκασμούς προκειμένου να ελαττώσουμε όσο μπορούμε τον κίνδυνο. Όταν υπάρχει έξαρση στην περιοχή μας, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τους ψεκασμούς» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «επικοινωνούμε αρκετά με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τους παράγοντες, για να εξηγήσουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε και τι πρέπει να βελτιώσουν οι ίδιοι. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε πραγματικά μια καλή δουλειά από την περιφέρεια. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταπολέμησης των κουνουπιών, παρότι η περιοχή μας είναι από τις χειρότερες μορφολογικά, εντούτοις θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «πάσχει» σε ορισμένα σημεία. Θέλουμε να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα. Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Υγείας θα μας δεχθεί για να εκφράσουμε τις απόψεις μας».

«ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ Η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ»

Κλείνοντας ο κ. Βενετίδης σημείωσε με έμφαση ότι «εάν δεν δοθεί εγκαίρως του χρόνου, η άδεια από το Υπουργείο Υγείας για τους απαραίτητους αεροψεκασμούς και δεν αρθούν κάποιοι περιορισμοί που υπάρχουν (που για εμάς είναι περιττοί) ίσως το πρόβλημα ξαναυπάρξει. Αυτό θα διεκδικήσουμε. Να μας δώσει έγκαιρα το υπουργείο την αδειοδότηση. Τα στοιχεία με τα οποία ζητούσαμε την αδειοδότηση τα είχαμε στείλει από τον Φεβρουάριο για να προλάβει και η εταιρεία να αγοράσει τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται. Το χρόνου, εμείς θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αεροψεκασμούς τον Μάιο. Αν δεν αρθούν οι περιορισμοί (που για εμάς είναι περιττοί όπως προανέφερα και έχουμε στοιχεία από αμερικάνικα πρότυπα για την καταπολέμηση κουνουπιών), ενδεχομένως να έχουμε πρόβλημα. Τα κουνούπια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ενημερωτικά επισημαίνω ότι το Ισραήλ, την περασμένη πενταετία προσπάθησε να εξολοθρεύσει τα κουνούπια. Ούτε αυτοί το κατάφεραν. Δίνουμε μια διαρκή «μάχη». Εμείς έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα καταπολέμησης που δεν νομίζω ότι το έχει άλλη περιφέρεια. Μάλιστα ο διευθυντής υγιεινής, έχει εντοπίσει πολλές φορές το πρόβλημα, τους έχει ενημερώσει για το τι ακριβώς κάνουμε, αλλά δυστυχώς, άργησε πολύ το υπουργείο φέτος. Εάν δεν δοθεί εγκαίρως η άδεια για αεροψεκασμούς και δεν αρθούν διάφοροι περιορισμοί που υπάρχουν, τότε δυστυχώς, ας αναλάβει το υπουργείο την ευθύνη για τυχόν παράπονα από τον κόσμο. Εκεί θα εστιάσουμε. Να αρθούν όλα αυτά που μας «δυσκολεύουν» ως περιφέρεια για να μπορέσουμε να κάνουμε την δουλειά μας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε ΞΑΝΘΗΣ, ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για την τρέχουσα εβδομάδα, έχει ως εξής:

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

Χώρος στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων Σαμαρά, κανάλι Σαμαρά, Τύμπανο, Τοξότες, Γαλάνη, Θαλασσιά, Πεζούλα, Γκιώνα, Μέλισσα, Μαγικό, Αυξέντιο, κανάλι “Ροδόπης”, Φίλια, Κόσυνθος (Ξενία-Βαφέικα), Πηγάδια, Κουτσό

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Εξοχή, κανάλι Εξοχής, Εύλαλο, Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Πετεινός, Διομήδεια, Χαίτη, Φελώνη, αμμοληψίες Πηγαδίων, Βαφέικα, Γενισέα, σφαγεία Πατρώνη, κανάλι Χατζηιωάννου, Κόσυνθος (Βαφέικα-εκβολές), Πολύσιτος, Σούνιο

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου

Χώρος στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων τελωνείου, Άγιος Νικόλαος, ΒιΠε, Εύμοιρο, Μορσίνη, Χρύσα, εντός πόλης

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

Γήπεδο Α.Ο.Ξ., περιοχή “Lidl”, εντός πόλης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 18/9/2019}