Πέντε αργίες και μια…απεργία, για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα

«Σερί» αργιών του Πάσχα και της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όμως… – Χ. Ευστρατίου: Σημαντικότερος ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς – Δεν είναι… «καθισιό»

Πέντε ημέρες «καθισιό» για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα «γιορτάσουν» την εργατική πρωτομαγιά την τρίτη ημέρα του Πάσχα (από Μ. Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη 4 Μαΐου) και πέντε… συν μία ημέρες για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αφού αποφασίσθηκε από την ΑΔΕΔΥ, ο ξεχωριστός εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μαΐου (!)

Διαφωνώντας όμως με το παραπάνω σκεπτικό, ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαρ. Ευστρατίου, επισήμανε στην «Θ», διευκρινιστικά τα εξής:

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/5 Η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

«Πρώτα από όλα δεν υπάρχει ημιαργία. Η ΓΣΕΕ συμφώνησε με την κυβέρνηση για να γιορτασθεί η Πρωτομαγιά στις 4 του μήνα. Το Ανώτατο Συνδικαλιστικό Όργανό μας, η ΑΔΕΔΥ, έχει προκηρύξει 24ωρη πανδημοσιουπαλληλική απεργία – γιατί η Πρωτομαγιά είναι απεργία και δεν είναι αργία – και σεβόμενοι αυτό που λέμε τόσα χρόνια, την Πέμπτη 6 Μαίου, γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι ένα ακόμη τριήμερο, αλλά ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ώστε να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Η ΑΔΕΔΥ θεώρησε και βάζει όλους τους συναδέλφους προ των ευθυνών τους και δεν πηγαίνει στο ίδιο εορταστικό πλαίσιο με την κυβέρνηση και την ΓΣΕΕ, ώστε να πληρωθούμε – όπως πολύ σωστά είπατε την Πρωτομαγιά – και πάμε σε απεργία και όσοι συνάδελφοι απεργήσουν, δεν θα πληρωθούν. Θα τους κοπεί το μεροκάματο. Προσωπικά ο ομιλών, θα είναι από τους πρώτους που θα απεργήσει. Άρα – για αυτούς  που νομίζουν ότι οι συνδικαλιστές επωφελούνται – οι συνδικαλιστές έχουν για άλλη μια μέρα, κομμένο το μεροκάματό τους.

Δεν είναι «καθισιό» και για αυτό το βάζουμε στις 6 του μηνός. Δεν γνωρίζω ωστόσο αν θα μπούμε στην διαδικασία να συγκεντρωθούμε κάπου, διότι καταλαβαίνετε ότι η Ξάνθη αυτήν την στιγμή έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και δεν μπορεί να αναλάβει κανείς την ευθύνη, για μια τέτοια συγκέντρωση. Είμαστε σε επαφή με τα πρωτοβάθμια σωματεία και περιμένουμε την άποψή τους».

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

Αναφορικά με την σημειολογία του φετινού εορτασμού της 1ης Μαίου (σ.σ. αφού συζητείται ήδη το νομοσχέδιο αναφορικά με τα εργασιακά και το οκτάωρο) ο κ. Ευστρατίου σημείωσε ότι:

«Αυτό ακριβώς έχουμε και στο διεκδικητικό μας πλαίσιο που υπάρχει στο site της ΑΔΕΔΥ και σε όλα τα φυλλάδια που η ΑΔΕΔΥ διανέμει στον κόσμο. Αυτήν την χρονική στιγμή, υπάρχει ένα εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο – κατ εμάς – είναι αντεργατικό, γιατί προβλέπει την κατάργηση του οκταώρου και την νέα θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας. Αυτό το κρίνουμε και το κατακρίνουμε και ζητούμε από την κυβέρνηση έστω και αυτήν την τελευταία στιγμή, να κατανοήσει ότι το οκτάωρο κατακτήθηκε μετά από αγώνες και πρέπει να το περιφρουρήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Τακτικές του στυλ «σήμερα θα δουλεύω 6 ώρες και αύριο θα δουλεύω 10 ώρες», κατανοείτε ότι στον δημόσιο τομέα μπορούν να εφαρμοστούν διότι ο εργοδότης είναι το κράτος και σέβεται την νομοθεσία, αλλά «σε κάποιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα» όπως όλοι το γνωρίζουμε, θα καταστρατηγηθεί και οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα, θα βιώσουν συνθήκες που θα θυμίσουν μεσαιωνικές εποχές».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/4/2021}