Παύλος Α. Μιχαηλίδης: “Επίκαιρη όσο ποτέ η προ ετών ιδέα για ομογενειακό χωριό στην Αλεξανδρούπολη”

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παύλος Μιχαηλίδης γράφει για την ιδέα που υπήρχε χρόνια πριν για την δημιουργία ομογενειακού χωριού στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

“Σαράντα πέντε αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί από συνταξιούχους τους εξωτερικού από τις αρχές του έτους κάτι που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για τη νομοθεσία που θεσπίστηκε πρόσφατα και αφορά την φορολογική μετανάστευση συνταξιούχων προς την Ελλάδα.

Τα 45 ζευγάρια θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας απολαμβάνοντας, εκτός από τον ήλιο και την μεσογειακή διατροφή, πλέον και την χαμηλή φορολογία. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς έχει προσελκύσει κατά κύριο λόγο συνταξιούχους από την Σκανδιναβία και την Γερμανία.

Παράλληλα όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι συνεχείς οι αναφορές του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την τεράστια σημασία της έννοιας η οποία αφορά μία παγκόσμια αγορά αγαθών και υπηρεσιών, που απευθύνονται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους και συνταξιούχους, ανταποκρινόμενη στις ειδικές ανάγκες της ηλικίας αυτής σε ζητήματα διαμονής, υγείας, αναψυχής και κατανάλωσης.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις επικείμενες αλλαγές που θα επιφέρει η πανδημία στο άμεσο μέλλον, καθιστούν επίκαιρη την προ ετών ιδέα για την δημιουργία ενός Ομογενειακού Χωριού στον Έβρο.

Θυμίζουμε πως περισσότεροι από 800 μετανάστες της Γερμανίας από τον Έβρο είχαν δηλώσει συμμετοχή για το ομογενειακό χωριό σε περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η αρχική απόφαση για τη δημιουργία του χωριού είχε ληφθεί ομόφωνα τον Αύγουστο του 1998 στο Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών και ακολούθησαν σχετικές αποφάσεις από τα μετέπειτα νομαρχιακά συμβούλια.

Δυστυχώς το όλο εγχείρημα «κόλλησε» κυρίως σε γραφειοκρατικά ζητήματα που είχαν να κάνουν με την επιλογή του χώρου, τον χαρακτηρισμό του ως δασική έκταση κλπ κλπ.

Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον, που σε εκείνη την προσπάθεια συμμετείχαν μεταξύ άλλων και η Ομοσπονδία Θρακικών Συλλόγων Γερμανίας και κεντρικής Ευρώπης, σε συνεργασία με την Επιτροπή Δημιουργίας Ομογενειακού Χωριού του Συλλόγου Εβριτών Στουτγκάρδης”.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 13/4/2021}