Αναπτύσσεται ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δράσεων στην Αλεξ/πολη, αλλά και σε χωριά του Έβρου, για την αναγέννηση της Αγροτικής γης
Η επιστημονική ομάδα του έργου, «Κοινό έδαφος» με επικεφαλής τον εθνοβιολόγο κ. Παύλο Γεωργιάδη και με την υποστήριξη του φορέα υλοποίησης Place Identity, συνεχίζει να συσπειρώνει τοπικούς φορείς και ενεργούς πολίτες γύρω από ζητήματα προστασίας και αναγέννησης των φυσικών πόρων ως κοινά αγαθά.
Με το σύνθημα «Καλλιεργούμε Κοινό Έδαφος για την Αειφορία, αναλαμβάνουμε τοπική δράση για Παγκόσμιους Στόχους» αναπτύσσεται το πρόγραμμα περιβαλλοντικών δράσεων ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ που υλοποιείται στο νομό Έβρου στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Αυτές τις ημέρες αναπτύσσεται ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους στην Αλεξανδρούπολη αλλά και σε χωριά του Έβρου. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τη σημασία του εδάφους για την αγροτική παραγωγή, την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Κεντρικό άξονα του προγράμματος αποτελούν οι συζητήσεις υπαίθρου σε 5 χωριά του νομού Έβρου, οι οποίες εισάγουν έναν νέο, δημιουργικό τρόπο διαβούλευσης για μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα, στη μικρή κλίμακα μιας τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για συναντήσεις ενημέρωσης, συζήτησης και συμμετοχής με θέμα την προστασία και αναγέννηση των εδαφών, που απευθύνονται σε επαγγελματίες αγρότες, ερασιτέχνες καλλιεργητές αλλά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.
«Μέσα από βιωματικά εργαστήρια που βασίζονται στην μεθοδολογία της εκπαίδευσης για την αειφορία, εκπαιδεύουμε, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε μαθητές της πόλης, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν το έδαφος ως έναν ζωντανό οργανισμό. Να μπορέσουν να το αγγίξουν, να μπορέσουν να κατανοήσουν και να το αντιληφθούν σαν κάτι από το οποίο προέρχονται όλα τα τρόφιμα μας και πολλές άλλες υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με την επιβίωση του ανθρώπου,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Παύλος Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας πως «όλος ο πολιτισμός μας βασίζεται στο έδαφος για αυτό υπάρχει και η ανάγκη να το προστατεύσουμε».
Όπως εξήγησε: «Όλα αυτά τα έργα που βασίζονται στην αειφορία, βασίζονται σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο το οποίο αφορά την βιώσιμη ανάπτυξη και τα εδάφη τα οποία προφανώς παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο διότι δεν σχετίζονται μόνο με την αγροτική παραγωγή, αλλά σχετίζονται κυρίως και με την κλιματική προσαρμογή, διότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το υγειές έδαφος που μπορεί να υποστηρίξει πλούσια βιοποικιλότητα και βλάστηση, έχει την δυνατότητα να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.»
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη οι δράσεις θα κορυφωθούν τον επόμενο μήνα ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους στις 5 Δεκεμβρίου.
Η επιστημονική ομάδα του έργου θα συντάξει μια έκθεση η οποία θα βασίζεται σε όλα αυτά τα εμπειρικά και ποιοτικά δεδομένα που συλλέγονται με τις Κοινότητες του Ν. Έβρου, τα οποία θα παρουσιαστούν στους τοπικούς φορείς αλλά και στο υπουργείο, ώστε να μπορέσει να υπάρξει η κατάλληλη δράση
{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, από Ert.gr, 9/1/2019}