«Εκτός» προνηπίων περίπου 400 παιδιά στον Δήμο Ξάνθης για το έτος 2019 – 2020

Μειώνεται και ο αριθμός ανά τμήμα για τα «πρωτάκια» και φέρνει νέα προβλήματα

Ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης Δημ. Ντούμος, μιλά στην «Θ»

Ξεκίνησαν από την Δευτέρα 6 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως και τις 20 Μαϊου, οι εγγραφές των παιδιών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2019-2020.

Για τα Νηπιαγωγεία οι εγγραφές αφορούν σε μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των 4 ετών.

Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019-20, μαθητές γεννημένοι το 2014 και το 2015 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη.

Ωστόσο η…«δίχρονη υποχρεωτική» δεν αφορά ούτε φέτος τα προνήπια του Δήμου Ξάνθης, 400 περίπου παιδιά εκ των οποίων θα μείνουν «εκτός» όπως επισημαίνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος, ο οποίος παράλληλα μιλά και για την Α’ Δημοτικού όπου φαίνεται να έρχεται η μείωση του αριθμού των μαθητών, άρα και η…ταλαιπωρία τόσο των γονέων όσο και των μαθητών που πιθανότατα να χρειαστεί να πηγαίνουν σε…μακρινότερα – από την γειτονιά τους – σχολεία.

«ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ Η ΔΙΧΡΟΝΗ – ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ»

Ειδικότερα αναφορικά με την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στον Δήμο Ξάνθης, ο κ. Ντούμος αναφέρει ότι «με βάση την νομοθεσία υπάρχει μια περίοδος  τριών ετών. Εννοείται ότι μετά από αυτό το σχολικό έτος, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει δίχρονη προσχολική αγωγή. Σε ο,τι αφορά τον Δήμο Ξάνθης, δεν θα ισχύσει. Μπορεί να υπήρξε η απόφαση της τριμερούς επιτροπής (στην οποία συμμετείχα και εγώ προσωπικά) και ο δήμος να είναι θετικός ως προς την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στον Δήμος Ξάνθης, αλλά έμπαινε το θέμα ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Εμείς γνωρίζουμε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες και από την διεύθυνση προκειμένου να βρεθούν κάποιοι σχολικοί χώροι, υπήρχε ένα θέμα με κάποιες αίθουσες προκατ και ο δήμος πήρε τις δύο γιατί υπήρχαν κάποια ζητήματα τεχνικής και πολεοδομικής φύσεως, υπάρχει όμως και η αγωνία όχι μόνον των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων να υπάρξει δίχρονη προσχολική αγωγή. Επομένως στον Δήμο Ξάνθης δεν θα ισχύσει η δίχρονη προσχολική αγωγή, υποχρεωτικά για όλους. Στους υπόλοιπους δήμους του νομού, θα ισχύει η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, διότι εκεί οι αίθουσες επαρκούν. Συνεπώς θα γίνουν οι εγγραφές για όλα τα παιδιά, νήπια και προνήπια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλα τα προνήπια. Συνήθως γίνονται κληρώσεις».

«400 ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019-2020»

«Εμείς υπολογίζουμε ότι για την δίχρονη προσχολική στον Δήμο Ξάνθης, χρειάζονται 20 αίθουσες. Σε συνομιλία μου με το υπουργείο, μου είπαν ότι χρειαζόμαστε 15. Οι αίθουσες προκάτ ωστόσο δεν λύνουν το θέμα. Για αυτό το ζήτημα μάλιστα, ως σύλλογος απευθυνθήκαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «στον νέο νόμο που «πέρασαν» για τις συγχωνεύσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ο υπουργός πέρασε μια ρύθμιση που λέει ότι εκεί που δεν υπάρχει διετής προσχολική αγωγή (και υπάρχει πρόβλημα με τις αίθουσες), θα μπαίνουν αίθουσες προκατ σε σχολικές μονάδες ή σε άλλους χώρους, που θα μπορούν να μείνουν μέχρι 4 έτη (με παράταση 2 ετών). Από εκεί και πέρα ο δήμος θα πρέπει να βρει τις αίθουσες για να τις μεταφέρει και να κάνει νηπιαγωγείο. Πάντως για την χρονιά 2019-2020 μένουν περίπου 400 παιδιά έξω από την διετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή».

«ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ- ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

Σε ο,τι αφορά το δημοτικό σχολείο και συγκεκριμένα την Α΄Τάξη Δημοτικού ο κ. Ντούμος σημειώνει ότι «υπάρχει ωστόσο και ένα ακόμη θέμα, που είναι πολύ πιο δύσκολο, αφού από φέτος ξεκινά η εφαρμογή μείωσης του αριθμού των μαθητών στην Α΄Δημοτικού. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μειώνονται από 25 στα 22. Υπάρχουν επιτροπές και αν υπάρχει αίθουσα μπορεί να «σπάσει» το τμήμα σε δύο ή ενδεχομένως κάποια παιδιά να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο κάποια από τα παιδιά που οι γονείς τους θα θελήσουν να το κάνουν ή να φύγουν παιδιά που είναι πιο μακριά από το χωροταξικό σχέδιο. Είναι και αυτό ένα θέμα το οποίο θα το δούμε».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 8/5/2019}