Προβληματίζει τους καλλιεργητές της περιοχής η πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα

Ο Χρ. Μέτιος που ήταν παρών από την πρώτη στιγμή, περιγράφει όλη την κατάσταση που έζησε

Η πτώση αεροσκάφους «Αντόνοφ» An-12BK της ουκρανικής εταιρείας Aviation Company Meridian, το οποίο συνετρίβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Καβάλα, με αποτέλεσμα τον θάνατο των οκτώ μελών του ουκρανικής καταγωγής πληρώματός του και την καταστροφή αλλά και διασπορά μέρους του φορτίου των περίπου 11,5 τόνων που μετέφερε -κυρίως όλμων σερβικής κατασκευής- στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων προβληματίζει καλλιεργητές της περιοχής, πέραν από άλλα ζητήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή μετά την πτώση.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Δευτέρας 18/07 ο Δημήτρης Λυμπεράκης περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας με την παράταξη «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και κάτοικος της περιοχής ρώτησε εάν υπάρχουν καταστροφές σε καλλιέργειες λόγω της πτώσης του αεροσκάφους. Παράλληλα υπάρχει προβληματισμός για το πότε θα μπορέσουν οι παραγωγοί να εισέλθουν στις καλλιέργειές τους, γιατί μια ακτίνα γύρω από την συντριβή είναι αποκλεισμένη για λόγους ασφαλείας. Να σημειωθεί ότι οι πέντε λόχοι του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του ΓΕΣ θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις εξουδετέρωσης των όπλων που δεν έχουν εκραγεί, σε όλη την ακτίνα διασποράς μετά την πτώση του «Αντόνοφ».

Ο Χρ. Μέτιος μεταφέρει την κατάσταση από το σημείο συντριβής

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος μετέφερε στο Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου την κατάσταση που βίωσε ο ίδιος που από την πρώτη στιγμή ήταν στο σημείο της συντριβής μαζί με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναλυτικά δήλωσε: «Η κατάσταση ήταν δύσκολη από την πρώτη στιγμή. Είχαμε συνεχείς εκρήξεις μετά την πτώση του αεροπλάνου. Από τα drones φαινόταν ότι υπήρχαν οβίδες διασκορπισμένες. Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και βήμα-βήμα παρακολούθησα τη διαδικασία και ήδη από την πρώτη στιγμή ήταν δύσκολο. Το πρώτο που έπρεπε να γίνει ήταν να ανοίξει ένας διάδρομος έτσι ώστε να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο του ατυχήματος και το ειδικό κλιμάκιο του στρατού να ελέγξει το εάν υπάρχουν τοξικά αέρια και στη συνέχεια η ΕΜΑΚ να κάνει περισυλλογή των σορών. 

Υπήρξε η πρώτη επίσημη-κρίσιμη ανακοίνωση ότι δεν υπήρξαν αέρια. Αφού λύθηκε το βασικότερο πρόβλημα θα πρέπει να ελεγχθεί όλη η περιοχή για πυρομαχικά κτλ. Αυτό θα πάρει μέρες και είναι εύλογη η απορία το τι θα γίνει με τις καλλιέργειες».

Μάλιστα όπως πληροφόρησε το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ έφτασαν στο σημείο που έγιναν οι εκρήξεις και πήραν δείγματα από το έδαφος και από τους φλοιούς των φυτών. «Σε λίγες μέρες θα έχουμε εικόνα για τις καλλιέργειες. Πρέπει όμως να υπάρξει και η ανάλογη εικόνα από τον στρατό για το εάν οι πολίτες θα μπορούν να πάνε στις καλλιέργειές τους. Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις» είπε ο κος Μέτιος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 20/7/2022}