Προβλήματα με την πληρωμή της ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων

Ανησυχούν για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού οι κτηνοτρόφοι

Προβλήματα με την πληρωμή της ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων παρατηρούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, που καταγράφουν μάλιστα κατηγορίες συναδέλφων τους που έμειναν εκτός. Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη σημειώνουν πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αγνόησε τις προτάσεις τους, κάτι που αποτελεί «πολιτική απόφαση για την οποία αναλάβατε την ευθύνη και την σεβόμαστε», πλην όμως εξηγούν πως «η πληρωμή της ενίσχυσης έγινε στις 26-10-20 μετά από πολύμηνη καθυστέρηση» κι εκεί «με έκπληξη διαπιστώσαμε, μετά από παράπονα συναδέλφων, που τελικά δεν πληρώθηκαν, ότι στην πληρωμή δεν εφαρμόστηκαν πλήρως οι όροι που θέτει η ΚΥΑ, για να είναι κάποιος δικαιούχος. Από ότι φαίνεται δικαιούχοι είναι όσοι πληρώθηκαν συνδεδεμένη του 2019, συν τους αιγοπροβατοτρόφους που κατοικούν στα νησιά και δεν έχουν μονάδες μεταποίησης γάλακτος».

Ποιοι έμειναν εκτός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έμειναν  εκτός πληρωμής: 

  • Όσοι δεν είχαν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες στο γάλα που παρέδωσαν, για τις οποίες δεν ευθύνεται φυσικά ο κτηνοτρόφος, αλλά ο μεταποιητής, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στην ΚΥΑ. Φυσικά είναι και πρακτικά μη εφαρμοστέο με το όριο των 100 κιλών που έχει θέσει το υπουργείο και είναι η βάση επιλεξιμότητας για την ενίσχυση, να υπάρχουν 4 δειγματοληψίες, όταν αυτές δεν υπάρχουν σε πολλαπλάσιες ποσοτικά παραδόσεις γάλακτος, και πάλι με ευθύνη των μεταποιητών. 
  • Επίσης για κτηνοτρόφους που απεβίωσαν μέσα στο 2020, οι κληρονόμοι της εκμετάλλευσής τους, δεν μπόρεσαν καν να αιτηθούν τη συγκεκριμένη ενίσχυση, γιατί το σύστημα δεν επέτρεπε την αίτησή τους.
  • Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έκαναν καθόλου αίτηση από λάθος ή αμέλεια των ΚΥΔ, οι οποίες ανέλαβαν να κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων, πολλές φορές δωρεάν για τον κτηνοτρόφο. Στις περιπτώσεις αυτές τα ΚΥΔ είναι εκτεθειμένα απέναντι σε αυτούς τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τελικά δεν πληρώθηκαν.

Τι ζητούν

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ ζητούν άμεση παρέμβαση του Υπουργού, ώστε:

  • Να ανοίξει το σύστημα των αιτήσεων για λίγες μέρες, ώστε να καταχωρηθούν οι αιτήσεις των εναπομεινάντων κτηνοτρόφων.
  • Να εφαρμοστούν οι όροι επιλεξιμότητας, όπως προβλέπει η ΚΥΑ για τη συγκεκριμένη ενίσχυση, έτσι ώστε να πληρωθούν όσοι έμειναν εκτός πληρωμής.
  • Να υπάρξει περίοδος ενστάσεων, ώστε να εξεταστούν ενδελεχώς, όλες οι περιπτώσεις αποκλεισμού από την πληρωμή, όπως η διαδοχή της εκμετάλλευσης λόγω θανάτου, αλλά και όποιο πρόβλημα έχει προκύψει για να μην πληρωθεί ο οποιοσδήποτε κτηνοτρόφος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 5/11/2020}