Τεράστιο πρόβλημα το κόστος των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους της ΑΜΘ

Όπως και το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων

Εκπρόσωποι Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκαν χθες 16/11 στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή και έθεσαν μια σειρά από προβλήματα στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. 

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος χαρακτήρισε ως «τεράστιο» το πρόβλημα με το κόστος των ζωοτροφών, ενώ το ίδιο είπε και για το κόστος της ενέργειας και το κόστος των καυσίμων. «Είναι φυσικό να μην μπορούμε να σταθούμε οικονομικά» συμπέρανε ο κος Δημόπουλος. 

Απευθυνόμενος προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε πως «πρέπει να πάρει μέτρα για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε», ενώ στον επίλογό του αναφέρθηκε και στο θέμα των βοσκοτόπων «που ακούγεται συνεχώς από το 2015».

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους Κτηνοτροφικών Συλλόγων στην Κομοτηνή και τους εξέφρασε την υποστήριξή του στα αιτήματα του κλάδου, που πλήττεται από την αύξηση του κόστους παραγωγής, «με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κρατήσουν βιώσιμες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους» τονίζει ο βουλευτής.

Στην διοίκηση της Περιφέρειας τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος είχε σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους και σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ «συζητήθηκε ιδιαίτερα το αίτημα των κτηνοτρόφων για αλλαγές στην ΚΥΑ που αφορά στην κατανομή των βοσκοτόπων». Για το θέμα αυτό, ο κος Μέτιος προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να συγκεκριμενοποιήσουν και να καταγράψουν τα αιτήματά τους προκειμένου ο ίδιος να τα μεταφέρει στην ηγεσία του Υπουργείου. 

Τη σύσκεψη απασχόλησαν και άλλα ζητήματα όπως η μεγαλύτερη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στη διαβούλευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική ενίσχυσή τους για την προμήθεια ζωοτροφών και πετρελαίου κίνησης, ζητήματα αποζημιώσεων για τη θανάτωση ζώων λόγω ζωονόσων κ.ά.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργος Ζιμπίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Έβρου Βασίλης Δελησταμάτης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

ΣΟΕΚ: «Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς λειτουργίας του  ΥΠΑΑΤ»

Η Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ) σε σχετικό της ψήφισμα ζητάει να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στις σοβαρές αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ.

Στο ψήφισμα επίσης δηλώνουν ότι «τα προβλήματα όμως δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς λειτουργίας του  ΥΠΑΑΤ» και καταθέτουν τα προβλήματά τους ως εξής: 

  • Ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής τους. 
  • Απόσυρση των άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015  όπως αυτή τροποποιήθηκε από την 1217/264725/27.09.2021, στα σημεία που αφορούν τους κτηνοτρόφους και  επαναξιολόγησή τους. Διατήρηση μόνο των άρθρων που αφορούν τους επιτήδειους κερδοσκόπους των ενισχύσεων. 
  • Κατανομή Εθνικού αποθέματος.
  • Θέσπιση αγροτικού πετρελαίου για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα.
  • Μόνιμη μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιτροπές του ΥΠΑΑΤ και στη διαδικασία διαβούλευσης για την ΚΑΠ 2021-2027.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 17/11/2021}