Το πράσινο σκουλήκι κατατρώει ότι απέμεινε από τις καλλιέργειες στον Έβρο: «Πωλούνται πλέον τα χωράφια»

Νέο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα των αγροτών του Έβρου, που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση.

Ο λόγος για την εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού σε όψιμες βαμβακοφυτείες, που προκαλεί εκτεταμένη ζημιά και σε πολλές των περιπτώσεων ακόμη και ολοκληρωτική καταστροφή. Οι αγρότες παρακολουθούν ανήμποροι την εξάπλωσή του στην παραγωγή, ως ακόμη ένα απότοκο από τις φετινές καταστροφικές πλημμύρες.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα των πλημμυρών. Αν οι καλλιέργειες είχαν μπει στην ώρα τους θα είχαν προλάβει να μεγαλώσουν και να γίνουν ανθεκτικές, αυτό όμως δεν έγινε εξαιτίας των πλημμυρών. Τώρα που είναι τρυφερές και όψιμες είναι επιρρεπείς», επισημαίνει ο Παναγιώτης Ζαπάρτας βαμβακοκαλλιεργητής από το Τυχερό.

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό δεν αντιμετωπίζεται, αφού το πράσινο σκουλήκι είναι πλέον ανθεκτικό στους ψεκασμούς. «Οι ψεκασμοί είναι ακριβοί και αναποτελεσματικοί, το σκουλήκι μας αδειάζει όλη την παραγωγή. Πρόβλημα έχει όλος ο Έβρος, κυρίως εμείς στο Τυχερό. Τώρα θα χρεωθούμε και παραπάνω.» Να σημειωθεί ότι φέτος η παραγωγή είναι έτσι κι αλλιώς καχεκτική, αφού οι αγρότες την εποχή της σποράς, διέσχιζαν τα χωράφια τους στην κυριολεξία με…βάρκα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 με 5 χιλιάδες στρέμματα προς πώληση στην ευρύτερη περιοχή του Τυχερού, οι αγρότες πια πουλάνε τα χωράφια, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν να τα αγοράσει. Και τι να τα κάνει, να τα έχει πλημμυρισμένα και χωρίς παραγωγή;».

Οι παραγωγοί βρίσκονται για ακόμη μια φορά σε απόγνωση, αφού οι ζημιές αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ο καταστροφικός απολογισμός των πλημμυρών φέτος ήταν 90.000 στρέμματα που μετατράπηκαν σε λιμνοθάλασσα, 45.000 εκ των οποίων αγροτικές εκτάσεις.

Στον Κάμπο Θυμαριάς Τυχερού βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος Κώστας Βενετίδης, όπου συνομίλησαν με τους παραγωγούς και τους ανακοίνωσαν τη δρομολόγηση των εργασιών αποκατάστασης των αναχωμάτων και καθαρισμού, ευθυγράμμισης και ενίσχυσης του καναλιού «Σαράντη».

Το σίγουρο είναι πως οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα στον Έβρο για ακόμη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με αντικειμενικές δυσκολίες που τους ξεπερνούν, βάζοντας φρένο στις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου – κινητήρια δύναμη του Έβρου.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 24/8/2018}